Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ζητά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος




“Να επικεντρωθούμε στη σύγκληση μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό που να συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή”, αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΔΕΚ.

“Σήμερα είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με το νέο Υπουργό Εξωτερικών. Κυρίως έγινε μια πολύ καλή και λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων πάνω στη φάση που διέρχεται σήμερα το κυπριακό, τόσο όσον αφορά τα ενεργειακά, την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και της επικείμενης έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα θέματα της Τουρκίας.

Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου, οι εισηγήσεις μου, θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, αυτό που σήμερα προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια την τουρκική προκλητικότητα, η οποία όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, εκδηλώνεται σε δύο συγκεκριμένα επίπεδα:

το ένα είναι οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, κυρίως οι παρεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με προφανείς στόχους και
το δεύτερο είναι οι αναβαθμισμένες και προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δείπνο της 16ης Απριλίου ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Η άποψή μας διατυπώθηκε δημόσια. Ναι μεν δεν είμαστε αντίθετοι με το να γίνουν διερευνητικού τύπου συναντήσεις για το ενδεχόμενο μιας ουσιαστικής επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ενός σωστού πλαισίου, αλλά εκτιμούμε ότι οι κοινωνικού περιεχομένου και χαρακτήρα συναντήσεις μάλλον στρέφουν την προσοχή του κοινού και της διεθνούς γνώμης προς άλλες κατευθύνσεις που θεωρώ πως δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνει αυτή τη στιγμή. Εν πάση περιπτώσει έχω μεταφέρει τις απόψεις της ΕΔΕΚ στον Υπουργό. Εκτιμώ ότι θα τις μεταφέρει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από εκεί και πέρα θα αναμένουμε το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δείπνου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα έθετε η ΕΔΕΚ για επανέναρξη των συνομιλίων ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όπως έχουμε τονίσει με βάση και την εμπειρία που αποκομίσαμε στην Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης και στη συνέχεια του Κραν Μοντανά, θα πρέπει το πλαίσιο να διαφοροποιηθεί αξιοποιώντας σημαντικές αποφάσεις του ΟΗΕ όπως της Γενικής Συνέλευσης που μιλά για την αναγκαιότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό, καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρωθούν και οι δικές μας προσπάθειες:

στη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό που να συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή.

Και εδώ θα διαφανεί. Όλοι αυτοί που δηλώνουν υποστηρικτές και θέλουν να λάβουν μέρος και να στηρίξουν αυτή την προοπτική εάν και κατά πόσο οι προθέσεις τους στο τέλος θα τραπούν και σε πρακτική εφαρμογή. Εκεί θα διαχωρίσουμε και τους φίλους και τους ουδέτερους και τους άλλους.

Άρα εδώ θα πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας. Και νομίζω ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που η διεθνής πτυχή του κυπριακού δρομολογείται προς ένα πλαίσιο λύσης, θα διευκολυνθεί πάρα πολύ στη συνέχεια και η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την εσωτερική πτυχή και την διακυβέρνηση», καταλήγει.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
02/04/2018 15:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: