“Stop Soros”, το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης Όρμπαν στην Ουγγαρία




Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνησή του, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι οι εκλογές, με τις οποίες οι Ούγγροι ψηφοφόροι έδωσαν στο κυβερνών κόμμα Fidesz κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων, τού δίνουν μία ισχυρή εντολή για να προωθήσει το νομοσχέδιο “Stop Soros” στο κοινοβούλιο, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να πλήξει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα σειρά μέτρων που σχεδιάσθηκαν πριν από τις εκλογές και προβλέπει τη φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν τη μετανάστευση».

Αναφερόμενος στο θέμα του Central European University του Τζορτζ Σόρος με έδρα τη Βουδαπέστη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα. Πάντως, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε χθες συμφωνία για τη λειτουργία campus και στη Βιένη.

Αψηφώντας τις επικρίσεις του ΟΑΣΕ για την προεκλογική εκστρατεία στην Ουγγαρία, για την ξενοφοβική ρητορική και την μεροληψία των μέσων ενημέρωσης που εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να κάνουν μία επιλογή έχοντας σχηματίσει εγνωσμένη άποψη, ο Ορμπάν απάντησε ειρωνικά «ευχαριστώ για τη συμβολή».

Ο Ορμπάν σχεδιάζει να αναπτύξει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Πολωνία και τη Βαυαρία κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης θητείας του, έπειτα από την ισχυρή υποστήριξη που δέχθηκε από τη Βαρσοβία και το Μόναχο.

10/04/2018 14:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βουδαπέστη, Hungary

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: