Στον αέρα η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω της διαφθοράς και της μαφίας, όχι της Ελλάδας




Το εύκολο και για κάθε χρήση  επιχείρημα, ότι εάν δεν ανοίξει τις πόρτες της η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αλβανια η χώρα θα αντιμετωπίσει την απειλή της ριζοσπαστικοποίησης του μουσουλμανικού στοιχείου, επιστρατεύει τωρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, προκειμένου να αποσπάσει από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Αντιμετωπίζοντας σειρά σοβαρών προβλημάτων, που εχουν να κανουν κυρίως με την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και την διαπλοκή του με την πολιτική, το δικαστικό σύστημα, την καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών, ο κ. Ράμα αναζητά τροπους ώστε η προσοχή και της αλβανικής κοινής γνώμης να αποσπασθεί από τα πραγματικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Για τον κ. Ραμα είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη μια άρνησή της Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αφορμή ένα βέτο της Ελλάδας, καθως έτσι θα στρέψει την οργή των Αλβανών εναντιον των «κακών» Ελλήνων και θα αποφύγει ο Αλβανός πρωθυπουργός την αυτοκριτική για τον ρόλο που διαδραματίζει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του  αλβανικού Τυπου, η δικη του προσωπική σχεση με την μαφία και τις εγκληματικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών.

Παρά το γεγονός ότι η Αθηνα δεν εχει δηλώσει εάν θα συναινούσε με την  έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων καθως ακομη εκκρεμεί η προϋπόθεση που είχε τεθεί για συνολική συμφωνία για τις υπάρχουσες εκκρεμότητες στις διμερείς σχεσεις, τα πραγματικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας διαπιστώθηκαν στην επίσκεψη του κ. Ράμα στο Βερολίνο.

Η Αγγελα Μερκελ δήλωσε ότι «ολες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν» εκφράζοντας συγχρόνως την υποστήριξη της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Απέφυγε όμως την οποιαδήποτε καθαρή δέσμευση για το επίμαχο ζητημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Ραμα απέφυγε τις απαντήσεις  και απλώς πρόταξε το γεωστρατηγικό πλαισιο για την ανάγκη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όμως δεν απέφυγε τις ενοχλητικές ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με τον πρωην Υπουργό Εσωτερικών κ. Ταχιρι ο οποίος κατηγορείται ότι βρίσκονταν πισω από ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης χασίς και κοκαΐνης στην Αλβανια με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ταχιρι ηταν προστατευόμενος του Εντι Ράμα και μάλιστα μόλις πριν λίγες ημερες επέστρεψε στην Βουλή.

Όμως ακόμη πιο ειλικρινής ηταν ο Gunther Krichbaum πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag, ο οποίος μετα την συνάντηση του με τον Αλβανό πρωθυπουργό του εξήγησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί θεμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η πρόοδος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι  αρκετή…».

Παντως το επόμενο διάστημα θα πρεπει να αναμένεται παρέμβαση του κ. Ραμα, που θέλοντας να βελτιώσει και το προσωπικό προφίλ του και να καθησυχάσει τις ανησυχίες στις Βρυξελλες, θα επιχειρήσει να εμφανίσει κινητικότητά στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες, χωρις όμως και σε αυτή την περίπτωση να εχει δώσει μεχρι στιγμής σημάδια για επίδειξη διάθεσης συμβιβασμού και εξεύρεσής αμοιβαία επωφελών λύσεων σε ζητήματα όπως αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Η διαπίστωση οτι και άλλες και ισχυρές μαλιστα χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ενθουσιασμένες με την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκάνιων, διευκολύνει μεν τους χειρισμούς  της Αθήνας η οποία δεν θα κινδυνεύει να μεινει μονη ασκώντας βέτο στην ΠΓΔΓ. Αλλα συγχρόνως υπάρχει ο σοβαρός  κίνδυνος να προκληθούν αντανακλαστικά  και να αποδυναμωθεί η θετική προδιάθεση που υπάρχει σήμερα για τις σχεσεις με την Ευρώπη και ο κ. Ραμα αντιλαμβανόμενος ότι ουτε οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να δώσουν εύκολα το πράσινο φως στην Αλβανια, να μην θελήσει να κανει τώρα τον συμβιβασμό με την Ελλαδα…

Ν.Μ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: