Στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων: Απόψε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί




Πραγματοποιείται απόψε στις 19:00 το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου και Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στη νεκρή ζώνη.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε αναφέρει ότι “ο αντικειμενικός στόχος για τη δική μας πλευρά είναι η επανέναρξη των συνομιλιών”.

«Δεν πρόκειται, βέβαια, για συνάντηση διαπραγμάτευσης όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είχε πει ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη κάτι που θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συναντώνται μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ο δείκτης των προσδοκιών από το αποψινό δείπνο παραμένει στα χαμηλά, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένες τις διαφωνίες και τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους εννέα μήνες, αυτό που θα επιδιωχθεί ως αποτέλεσμα του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι να ανοίξει ένας δίαυλος διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό φαίνεται να ευνοεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσουν να το επιτύχουν.

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί χωρίς να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ως εποικοδομητικός στην όλη προσπάθεια, συμφωνώντας από τη μια να ανοίξει ένας νέος δίαυλος διαλόγου, αλλά θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα την επόμενη γεώτρηση, η οποία θα είναι εντός του φθινοπώρου. Εξέλιξη, η οποία θα τον παρουσιάζει δημοσίως, τουλάχιστον, ότι δίνει μια λογική προσέγγιση, ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να θέλουν να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από την αποψινή συνάντηση. Με δεδομένο ότι η επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών είναι δύσκολο, υπό τις περιστάσεις, να υλοποιηθεί, θέλουν και από δικής τους πλευράς το μίνιμουμ δυνατό. Εκτιμάται πως εάν από την αποψινή ή ενδεχομένως από μια δεύτερη συνάντηση των ηγετών δημιουργηθεί προοπτική, τότε είναι πολύ πιθανόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει στον διορισμό ενός νέου ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα μπορεί να κινηθεί τόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, όσο και μεταξύ των τριών εγγυητριών Δυνάμεων. Καθώς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σημαίνει να συνεχιστούν από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα τον περασμένο Ιούλη.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερη στιγμή, λόγω της κρίσης στη Συρία, η οποία απορροφά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως τους βασικούς παίχτες στο Κυπριακό (Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία, ΟΗΕ). Αυτό έχει και το θετικό του στοιχείο. Αφήνει περισσότερη άνεση κινήσεων και λιγότερο πιεστικές καταστάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: