Στο “μενού” της συνόδου των ΥΠΕΞ της G7 στο Τορόντο, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν




Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) συναντώνται στο Τορόντο του Καναδά προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία. Ωστόσο στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα. Οι συνομιλίες αυτές, που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας, έχουν επίσης ως στόχο να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7 που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιουνίου στο Κεμπέκ. Οι υπουργοί δεν θα συζητήσουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας επειδή η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ως μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά τις επόμενες ενέργειές τους, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές.

Δευτέρα και Τρίτη θα διεξαχθεί επίσης η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, με βασικό θέμα “Η οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου”. Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχει και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς της G7 “την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού, των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, καθώς και την εμπορία ανθρώπων”.

Εκτός από την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, δύο άλλα μεγάλα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών: κατ’ αρχήν η Βόρεια Κορέα, ενόψει και της ιστορικής συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν (θεωρητικά, θα γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου).

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το Ιράν καθώς ο Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει, μέχρι τις 12 Μαΐου, αν θα “σκίσει” ή όχι τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στην απειλή αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε το Σάββατο από τη Νέα Υόρκη ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα λάβει “δραστικά μέτρα”, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο από τον Τζον Σάλιβαν, που ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών δεδομένου ότι ο διορισμός του Μάικ Πομπέο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη Γερουσία.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

22/04/2018 22:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Τορόντο, Καναδάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: