Στο δείπνο με τρία σενάρια, διαφορετικές προσεγγίσεις και πολλές παγίδες για τη Λευκωσία




Του Κώστα Βενιζέλου

Τρία, τουλάχιστον, σενάρια φαίνεται να διαμορφώνονται ενόψει του πολυσυζητημένου δείπνου του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Απριλίου.

Η κοινωνική αυτή σύναξη θα πραγματοποιηθεί μέσα σε αρνητικό κλίμα λόγω των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του κλίματος έντασης που υπάρχει στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά στο παρασκήνιο καταβάλλεται προσπάθεια να προκύψουν αποτελέσματα, με απώτερη επιδίωξη την έναρξη των συνομιλιών με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια πριν από το φθινόπωρο, όταν θα «τρυπήσει» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ η ExxonMobil. Όλοι οι βασικοί διεθνείς παίκτες θεωρούν πως υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να αρχίσει και να καταλήξει η διαδικασία. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν είναι προτεραιότητα κανενός. Είναι, ωστόσο, πρόδηλο το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες.

Ενόψει, λοιπόν, του δείπνου και ενώ δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, τα πιθανά σενάρια κωδικοποιούνται ως εξής:

  • Πρώτο σενάριο είναι το δείπνο θα μην έχει συνέχεια. Να αποτύχουν, δηλαδή, να ανακοινώσουν οποιοδήποτε βήμα μετά το πέρας της κοινωνικής αυτής συνάντησης. Αυτό είναι, για τους εμπλεκόμενους, το χειρότερο σενάριο, καθώς εδραιώνεται και, εν πολλοίς, «κλειδώνει» το αδιέξοδο. Και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Δεύτερο σενάριο, να καθορίσουν και νέα συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «για συνέχιση των συζητήσεων». Αυτό, ναι μεν, επιβεβαιώνει πως δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, πλην όμως δεν κλείνουν την πόρτα για συνέχιση των προσπαθειών.

  • Τρίτο σενάριο, είναι να αποφασίσουν να παραπέμψουν ενδεχομένως στους διαπραγματευτές, για να συζητήσουν τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας. Αυτό δεν θα συνιστά επανάληψη των συνομιλιών, αλλά έναρξη συζητήσεων για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δυνατότητα.

Σημειώνεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει διαπραγματευτή μετά την παραίτηση του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ως γνωστό έχει «υπουργοποιηθεί» στη νέα ψευδοκυβέρνηση. Τι θα συζητήσουν σε ένα τέτοιο σενάριο; Τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Τούτο εκ των πραγμάτων παραπέμπει σε αλλαγή της μέχρι σήμερα μεθοδολογίας και συγκεκριμένα στο θέμα «της ανοικτού τέλους διαδικασίας». Κοντολογίς, αλλαγή μεθοδολογίας σήμερα αφορά και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος. Σημειώνεται συναφώς πως και τρίτοι, που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό, αναφέρονται στο ενδεχόμενο αλλαγής της διαδικασίας.

Ο πρέσβης της Βρετανίας Μάθιου Κιντ, σε συνέντευξή του στον «Φ», την περασμένη Κυριακή, αναφέρθηκε πως υπάρχουν από τις δύο πλευρές σκέψεις για αλλαγές. Έκανε λόγο για διαδικαστικές αλλά και ουσιαστικές αλλαγές.

Με διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα προσέλθουν στο δείπνο της 16ης Απριλίου με διαφορετικές προθέσεις και διαθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να αρχίσουν συνομιλίες στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και παράλληλα να υπάρξει προετοιμασία για τη διεθνή πτυχή. Αυτό, ασφαλώς, προϋποθέτει και την εμπλοκή της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης ζητά συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση. Τη συγκρότηση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, των υδρογονανθράκων, πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα ζητά τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος στην περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές, από τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς, πως υπάρχει και προσπάθεια «επικαιροποίησης» της πολιτικής ισότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επαναφέρει θέμα συναπόφασης σε όλα τα ζητήματα. Δηλαδή, να μπορεί να ασκεί η τουρκική πλευρά βέτο σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κράτους. Τούτο, ασφαλώς, παραπέμπει σε εκ προοιμίου παράλυση του κράτους, που θα εξαρτάται από τις προθέσεις των Τουρκοκυπρίων και κατ’ επέκταση της Τουρκίας.

ΜΟΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

Στο δείπνο οι συνδαιτυμόνες θα είναι τρεις, η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που θα φιλοξενήσει την κοινωνική συνάντηση και οι προσκεκλημένοι της, Αναστασιάδης και Ακιντζί. Κανένας άλλος κι αυτό για να μη δοθεί στο δείπνο επίσημος χαρακτήρας και να ενταχθεί τούτο σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμεί να θεωρηθεί η σύναξη μέρος των συνομιλιών, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: