Στην “κόψη του ξυραφιού” ο διορισμός Πομπέο: Σταθερά αρνητικός ο Ρεπουμπλικανός, Ραντ Πόλ




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πειστεί ότι ο Ραντ Πολ θα τον στηρίξει, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι δεν έχει επιδείξει μία στάση αυτοσυγκράτησης στην προσπάθεια του να εμποδίσει τον Μάικ Πομπέο να γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχολιάζει το “Politico.”

Μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τραμπ την Τετάρτη και μία βιαστικά προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πομπέο χθες, ο Πολ δεν έχει αλλάξει την αρνητική του στάση. Στην περίπτωση που ο γερουσιαστής επιμείνει στην αντίθεσή του και συντονιστεί με τους Δημοκρατικούς που είναι αντίθετοι στον διορισμό του Πομπέο, εντός της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τότε, μπορεί ν’ ακυρώσει άμεσα τον διορισμό του σημερινού διευθυντή της CIA, στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμη δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να ενώσουν τις προσπάθειες τους, με αυτήν του Πολ για την αποτροπή διορισμού του Πομπέο. Ωστόσο, όσοι τον υποστηρίζουν έχουν εξαγριωθεί με την αρνητική στάση του φιλελεύθερου γερουσιαστή, η στάση του οποίου ενδυναμώνει την επιρροή των φιλελεύθερων Δημοκρατικών κατά του προέδρου Τραμπ.

“Ο ίδιος, έχει αρκετά διαφορετικές απόψεις για την εξωτερική μας πολιτική. Νομίζω ότι είναι ένας ατυχής τρόπος έκφρασης αυτών των απόψεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κόρνιν ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

“Είναι απρεπές. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος δεν σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ που έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τον Ραντ Πολ για ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Με δεδομένη την ενίσχυση της αρνητικής στάσης του Πολ, αλλά και της αρνητικής γνώμης των εννέα από του δέκα Δημοκρατικούς που είναι μέλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, θεωρείται ουσιαστικά πιθανό ο Πομπέο να μην λάβει την θετική ψήφο της επιτροπής για τον διορισμό του.

Το βασικό ερώτημα εντοπίζεται στο αν οι Δημοκρατικοί θα συνταχθούν άμεσα με τον Πολ ψηφίζοντας αρνητικά και εκτροχιάζοντας τον διορισμό Πομπέο ή αν θα προχωρήσουν στην έκδοση μιας αρνητικής γνωμοδότησης, επιτρέποντας στον υποψήφιο υπουργό των Εξωτερικών να φέρει το ζήτημα του διορισμού του, στην ολομέλεια του σώματος προς ψηφοφορία.

Μία άλλη επιλογή που έχουν όσοι στην επιτροπή είναι αντίθετοι με τον διορισμό του Πομπέο, είναι να καθυστερήσουν την προσπάθεια της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου ο διορισμός του Πομπέο να έρθει άμεσα στην ολομέλεια, παρακάμπτοντας την επιτροπή.

Στην περίπτωση που η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επιτρέψει την διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια, τότε, διαφαίνεται ότι ο Πολ εξασφαλίζει τις απαραίτητες ψήφους για την επικύρωση του διορισμού του. Η Δημοκρατική Γερουσιαστής Χέιντι Χέιτκαμπ δήλωσε χθες ότι θα υποστηρίξει τον διορισμό του Πομπέο, ενώ είναι πιθανό την ίδια απόφαση να λάβουν, τουλάχιστον άλλοι δύο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κινηθούν προκειμένου να εμποδίσουν τον διορισμό του Πομπέο, ενώ ο Πολ θα είναι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια, η επικύρωση του Πομπέο να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας, όπως δηλώνουν πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Στο σημείο αυτό, οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία φαίνεται να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να παρακάμψουν την επιτροπή και να φέρουν το θέμα άμεσα στην ολομέλεια. “Θα αφήσω το ζήτημα στον πρόεδρο. Ο Πολ είναι φίλος μου, αλλά θ’ αφήσω τον πρόεδρο να το χειριστεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ.

Ο Πολ από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του στο ζήτημα διορισμού του Πομπέο, δηλώνοντας: “Δεν έχω ειλικρινά να πω κάτι καινούργιο,” ανέφερε σε μία σύντομη συνέντευξή του, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις δηλώσεις του Γκράχαμ. “Οι άνθρωποι που παρορμητικά ήθελαν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα πριν από έναν μήνα, θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στις απόψεις τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρτζιο Γκορ εκπρόσωπος του Πολμ για τις δηλώσεις του Γκράχαμ.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί παρά την αντίθεσή τους, έχουν δύο σημαντικούς λόγους προκειμένου να μην εμποδίσουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια για τον διορισμό του Πομπέο. Σε πρώτο επίπεδο θα γνωστοποιηθεί μέσω της ψηφοφορίας η επίσημη θέση του συνόλου των μελών του σώματος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα δημιουργήσει ένα διαδικαστικό κοινοβουλευτικό προηγούμενο που φοβούνται ότι θα τους κυνηγάει, όταν οι ίδιοι επανέλθουν στην εξουσία.

Από την άλλη μεριά, οι προοδευτικοί ακτιβιστές του Δημοκρατικού Κόμματος θα εξαγριωθούν εάν οι Δημοκρατικοί προχωρήσουν σε ενέργειες που θα φαίνεται ότι βοηθούν τόσο τον Πομπέο, όσο και τον Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας διεξάγουν συνομιλίες προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική που θ’ ακολουθήσουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Δευτέρα για τον διορισμό του Πομπέο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Γκόρι Μπούκερ. Συμπληρώνοντας: “Νομίζω ξεκάθαρα ότι υπάρχει μία γενική συναίνεση” κατά του διορισμού του Πομπέο, σε γενικές γραμμές.

Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί διαμορφώσουν μία ενιαία στάση, προκειμένου ο διορισμός Πομπέο να φτάσει στην ολομέλεια, τότε είναι πιθανό να βοηθήσουν περισσότερο τον ίδιο, για την επικύρωση του διορισμού, παρά τον Πολ που είναι αντίθετος, σύμφωνα με την άποψη που διαμορφώνεται σε πολιτικούς αναλυτές στο Καπιτώλιο.

Ο εκνευρισμός που επικρατεί στους Ρεπουμπλικάνους είναι κάτι περισσότερο από προφανής, καθώς διαφαίνεται η ελάχιστη απόσταση που υπάρχει από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία. Με δεδομένη την απουσία του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν που αναρρώνει από την μάχη του με τον καρκίνο στην Αριζόνα, οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν με διαφορά μόλις μιας έδρας (50-49) έναντι των Δημοκρατικών. Οι πιέσεις που ασκούνται από την κατανομή των εδρών στην Γερουσία, δρουν πολλαπλασιαστικά ως προς την απήχηση της άρνησης του Πολ ν’ αποδεχτεί τον διορισμό του Πομπέο. Ο εκνευρισμός μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων είναι τόσο μεγάλος, ώστε συζητιέται το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του από την επιτροπή, σύμφωνα με ένα γερουσιαστή του κόμματος. Ο γερουσιαστής επέκρινε την γενικότερη σύνθεση της επιτροπής που ενδεχόμενα διευκολύνει τον Πολ στο να εμποδίζει την εφαρμογή της πολιτικής ατζέντας του προέδρου. “Είναι διαφορετικό πράγμα ο Γερουσιαστής Πολ να καταψηφίζει τον διορισμό του Πομπέο κι εντελώς διαφορετικό πράγμα εάν ο ίδιος ηγείται των κινήσεων για μια τέτοια εξέλιξη,” ανέφερε πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πέρα από την αντίθεσή του στον διορισμό του Πομπέο, ο Πολ χρησιμοποίησε την συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προκειμένου να προωθήσει μαζί με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Κρις Μέρφι δύο προτάσεις ψηφοφοριών για την μείωση του όγκου των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Σαουδική Αραβία, αλλά και για τον περιορισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Οι ψηφοφορίες προκάλεσαν την ενόχληση των Ρεπουμπλικάνων που υποστηρίζουν την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Μεταξύ των Δημοκρατικών γερουσιαστών, τις μεγαλύτερες πολιτικές πιέσεις δέχονται όσοι θα είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, σε πολιτείες όπου νίκησε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Έτσι, στο επίκεντρο της προσοχής των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται οι μετριοπαθείς γερουσιαστές των Δημοκρατικών, Τζο Ντόνελι (Ιντιάνα) Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) και Κλέιρ ΜακΚάσκιλ (Μισούρι) που ενδιαφέρονται άμεσα για την επανεκλογή τους.

Από την άλλη μεριά, ο πολιτικός εκνευρισμός των Ρεπουμπλικάνων θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος, όσο συνειδητοποιούν ότι απέχουν ελάχιστα από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, ενώ η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου αποτελεί έναν από τους κεντρικούς προεκλογικούς τους στόχους, στις επερχόμενες εκλογές.

20/04/2018 09:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico
Αθήνα,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: