Στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου




“Μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, έτσι ώστε αμέσως μετά «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο αλλά και διακρατικά να γνωστοποιηθεί το ζήτημα και να τύχει στην ευρύτερη διεθνή κοινή γνώμη μιας πολύ μεγαλύτερης αποσαφήνισης, να υπάρξει πίεση εκεί που πρέπει, να δοθούν απαντήσεις και να διεκδικηθούν με όλα τα μέσα οι γερμανικές επανορθώσεις. Ως ηθικό ιστορικό καταρχήν μήνυμα και ως υποχρέωση όλων μας και πρώτα από όλα της Βουλής των Ελλήνων”.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης χαιρετίζοντας την ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» που έγινε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτησε τις διαχρονικές ενέργειες που έχουν γίνει για να μείνει ζωντανή και να εμπλουτίζεται συνεχώς η προσπάθεια για να τεθεί το ζήτημα και να βρεθεί λύση στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων οφειλών σε όλες τους τις εκφάνσεις. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποκτήσουν οι λαοί μας – μέσα από την γενικότερη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης- μια «κοινή κουλτούρα μνήμης». «Είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μας αφορά όλους, αφορά πρωτίστως εκείνους τους λαούς που έχουν θέσει εκποδών και έχουν ρίξει στη σκιά και στο περιθώριο τις μνήμες και τις ευθύνες τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Υπενθύμισε επίσης τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων αρχαιολόγων πριν και κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να κρύψουν «πριν και χωρίς να κρυφτούν οι ίδιοι» τα αγάλματα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας και να τα προφυλάξουν από την κλοπή και την παραχάραξή τους τονίζοντας: «Αποδίδω εκ μέρους της Βουλής την τιμή σε όλους τους αρχαιολόγους για την διαχρονική προσπάθεια που κάνουν για τις γερμανικές επανορθώσεις».

Αυτή η προσπάθεια της Βουλής, είπε, είναι μέρος μιας προσπάθειας για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης του λαούς μας, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο για πολλά χρόνια και τόνισε: «Θα γνωρίζετε τις εκδηλώσεις που γίνονται την 12η Οκτωβρίου για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας και τις αντίστοιχες για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, για πραγματικές επετείους στην ιστορική μας διαδρομή. Θα γνωρίζετε επίσης τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε σχέση με τις διώξεις των Ελλήνων Εβραίων που αφορούν δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Και δεν υπήρχε ούτε ένα άγαλμα, ούτε μια αναμνηστική πλάκα στη Βουλή για τους οκτώ Έλληνες βουλευτές που ήταν θύματα του Άουσβιτς, κάτι που έγινε πρόσφατα.

Επίσης την τρέχουσα περίοδο θα γίνει και ένα μνημείο στο Άουσβιτς – είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που έχουμε εκεί μνημείο- με πλήρη χρηματοδότηση της Βουλής. Θα είναι ένας μνημειακός χώρος στο κέντρο της Ευρώπης εκεί δυστυχώς και σε περιοχές όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το αυτό του φιδιού επωάζεται ξανά στην Ευρώπη».

Άρα, κατέληξε, αυτή η προσπάθεια για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλες τις εκφάνσεις της, χωρίς μεροληψίες αλλά και χωρίς αποκρύψεις και θολές πλευρές, είναι μια σημαντική προσπάθεια «στην οποία έχουμε αναλωθεί αυτά τα χρόνια και υποσχόμαστε ότι με ευρύτατη συναίνεση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και μέρος της είναι και η σημερινή ημερίδα».

19/04/2018 21:32
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: