Στα όρια της γελοιότητας και του παροξυσμού: Γιατί οι Δημοκρατικοί στοχεύουν τον Τραμπ;




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς τι επιδιώκει το Δημοκρατικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο κάθε ημέρα που περνά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και ενός πολιτικού παροξυσμού, ο οποίος απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αμερικής, αλλά και τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος.

Η χθεσινή μήνυση του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, εναντίον της κυβέρνησης της Ρωσίας, των WikiLeaks, της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, η τακτική εκτροχιασμού της υποψηφιότητας του Μάϊκ Πομπέο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, και η προσπάθεια να οδηγήσουν σε αποτυχία τη διαδικασία, για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα, δείχνει την κατρακύλα του ιστορικού αυτού κόμματος, το οποίο αρνούμενο να δεχθεί την συντριπτική πολιτική ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2016, τοποθετεί το πολιτικό συμφέρον πάνω από την εθνική ασφάλεια της χώρας και την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα.

  • Η μήνυση…

Η απόφαση του Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον της Ρωσικής Κυβέρνησης, των WikiLeaks, και της προεκλογικής εκστρατείας Τράμπ, έρχεται μια εβδομάδα μετά την ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Ρόντ Ρόζενστάϊν, προς τον Πρόεδρο Τράμπ, ότι δεν αποτελεί στόχο της έρευνας του Ειδικού Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μιούλερ, για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές, και της έρευνας εναντίον του πρώην δικηγόρου του, Μάϊκλ Κόεν, και της αποτυχίας, σύμφωνα με στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, του βιβλίου του πρώην Διευθυντή του FBI, Τζέημς Κόμεϊ, να πλήξει πολιτικά τον Πρόεδρο.

Είναι σαφές ότι οι Δημοκρατικοί το μόνο που επιδιώκουν είναι να κρατήσουν ζωντανή μια υπόθεση, η οποία έχει καταρρεύσει σε όλα τα επίπεδα, όσο αφορά τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η γελοία προσπάθεια να συρθεί στα δικαστήρια μια υπόθεση στην οποία οι επίσημες αρχές που την ερευνούν παραδέχονται ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, δεν αποτελεί στόχο, δείχνει ότι μοναδική επιδίωξή τους είναι η συντήρηση ενός κλίματος σκανδάλου μέχρι της εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, με την ελπίδα επανάκτησης της πλειοψηφίας στα δύο νομοθετικά σώματα, Βουλή και Γερουσία, έτσι ώστε να καταστήσουν αδύνατη τη διακυβέρνηση από τον Ντόναλντ Τράμπ.

Βέβαια διόλου δεν τους απασχολεί, το ότι πυροδοτούν μια άνευ προηγουμένου ένταση με μια εξαιρετικά σημαντική για ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος, χώρα όπως η Ρωσία. Στόχος να πληγεί ο Τράμπ, όποιο και να είναι το κόστος.

  • Η επικύρωση Πομπέο από τη Γερουσία…

Και δεν σταματά εκεί ο παροξυσμός και η γελοιότητά τους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει προτείνει, τον Διευθυντή της CIA, Μάϊκ Πομπέο, ένα καθόλα ικανό, υπό οποιαδήποτε στάνταρ, πρόσωπο για Υπουργό Εξωτερικών. Παρόλα αυτά οι Δημοκρατικοί, υπό την ηγεσία του αστείου επικεφαλής στη Γερουσία, γερουσιαστή Τσάκ Σούμερ, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τορπιλίσουν την υποψηφιότητα του. Όταν μάλιστα μόλις έναν χρόνο πριν, η Γερουσία με ψήφους και των Δημοκρατικών, είχε ψηφίσει για να τον επικυρώσει στη θέση του Διευθυντή της CIA.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τράμπ, έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα, σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, η κρίση στη Χερσόνησο της Κορέας, η ένταση με τη Ρωσία, η Μέση Ανατολή, το Ιράν και η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα (με την σύγκρουση του Ισραήλ με τον Ιράν να είναι πολύ πιθανή), είναι ορισμένα από αυτά. Και οι Δημοκρατικοί βάζουν το στενό πολιτικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον της χώρας, προσπαθώντας να της στερήσουν τις υπηρεσίες ενός κατά γενική ομολογία ικανότατου προσώπου στη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών.

  • Βόρεια Κορέα…

Ο Πρόεδρος Τράμπ, βρίσκεται εν μέσω μιας διπλωματικής προσπάθειας υψηλού ρίσκου, η πρώτη για τις ΗΠΑ από την εποχή των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρόναλντ Ρέηγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, τριάντα χρόνια πριν, για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης στη Χερσόνησο της Κορέας. Μόλις πριν λίγες ώρες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ, ανακοίνωσε, λόγω της πολιτικής Τράμπ, την παύση των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Οι Δημοκρατικοί συνεχίζοντας των ολισθηρό δρόμο της πρόταξης του πολιτικού συμφέροντος έναντι της εθνικής ασφάλειας και του εθνικού συμφέροντος κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκτροχιάσουν την προσπάθεια. Ακολουθώντας μια τακτική παροξυσμού ασκούν σφοδρή κριτική στη Βόρεια Κορέα επισημαίνοντας τον κίνδυνο από το πρόγραμμα της για πυρηνικά όπλα, και την ίδια στιγμή υποσκάπτουν και κριτικάρουν έντονα τη διπλωματική προσπάθεια του Προέδρου Τράμπ.

Η αλήθεια πίσω από αυτή την παρωδία, είναι ότι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ο Ντόναλντ Τράμπ, θα πετύχει εκεί που ο τραγικός εκλεκτός τους, Μπαράκ Ομπάμα, απέτυχε παταγωδώς. Στο να εξαφανίσει την σοβαρή πιθανότητα ενός πυρηνικού ολέθρου στη Χερσόνησο της Κορέας, αξίζοντας πραγματικά ένα Νόμπελ Ειρήνης, σε αντίθεση με τον υπερεκτιμημένο Ομπάμα, στο οποίο το έδωσαν χωρίς καν να έχει προλάβει να κάνει τίποτα, μόνο και μόνο επειδή ήταν ο εκλεκτός του διεθνούς συστήματος μιας στρεβλής παγκοσμιοποίησης.

  • Η τραγωδία και ο εξευτελισμός ενός ιστορικού κόμματος…

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς την κατάντια ενός ιστορικού κόμματος, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα ιστορικό κόμμα το οποίο έχει προσφέρει πολλά στην αμερικανική δημοκρατία και στο διεθνές σύστημα, σήμερα, λόγω του ότι στην ηγεσία του και τις τάξεις του βρίσκονται πρόσωπα τρομακτικά χαμηλότερα των περιστάσεων, κάνει απίστευτη ζημιά στην ιστορία και την αξιοπιστία του, αλλά ταυτόχρονα πλήττει σημαντικά τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αξιοπιστία τους διεθνώς.

Μέχρι που θα φτάσει, επιτέλους, η κατρακύλα του;

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: