Πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφος Airbus 320 και την αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο Τρίπολης




Ένα αεροσκάφος που ετοιμαζόταν να απογειωθεί χτυπήθηκε από πυραύλους, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, την ίδια ημέρα που ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και η πρέσβειρα της Γαλλίας βρίσκονταν στη Λιβύη για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα αυτή.

Ένας πύραυλος έπληξε ένα Airbus 320 και οι άλλοι έπεσαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Μιτίγκα γύρω στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε και η Γαλλίδα διπλωμάτις Μπριζίτ Κουρμί αφίχθηκαν στο ίδιο αεροδρόμιο, το μοναδικό που λειτουργεί στη λιβυκή πρωτεύουσα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν έφτασαν πριν ή μετά την επίθεση.

Η Τρίπολη ελέγχεται από πολλές διαφορετικές ένοπλες ομάδες μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014 υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μία στην ανατολική Λιβύη ενώ οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές εγκατέλειψαν τη χώρα και μετέφεραν τις υπηρεσίες τους στη γειτονική Τυνησία.

Η RADA, μια υπηρεσία ασφαλείας που ελέγχει το αεροδρόμιο και συνδέεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από άνδρες πιστούς σε έναν παραστρατιωτικό ηγέτη, τον επονομαζόμενο “Μπασίρ αλ Μπούγκρα”.

Η Κουρμί συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης το μεσημέρι ενώ ο Σαλάμε είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους νωρίς το απόγευμα. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές φέτος στη Λιβύη, απάντησε: “Ασφαλώς. Το υποσχεθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών”.

Το Μιτίγκα είναι μια αεροπορική βάση κοντά στο κέντρο της Τρίπολης από την οποία εκτελούνται και τα πολιτικά δρομολόγια αφού το διεθνές αεροδρόμιο καταστράφηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2014.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

19/04/2018 20:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τρίπολη, Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: