Πρόκληση το Πάσχα: Το «Μπαρμπαρός» βγαίνει πάλι για έρευνες στο ακρωτήρι του Απ. Ανδρέα




Νέα πρόκληση, τη Μεγάλη Παρασκευή, μία ιερή ημέρα για την Ορθοδοξία, επέλεξε η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για να ξεκινήσει νέο γύρο προκλήσεων και απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι αυτός ο γύρος προκλήσεων είναι πιό επικίνδυνος από τον προηγούμενο, καθώς η Τουρκία προγραμματίζεται και γεωτρήσεισς στην κυπριακή ΑΟΖ. Εάν επιχειρήσει γεώτρηση, και δεν υπάρξει αντίδραση από ενεργειακούς παίκτες της περιοχής, που επηρεάζονται, τότε η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και η Άγκυρα θα έχει κάνει ένα ακόμασημαντικό βήμα αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για έρευνες βγάζει η Τουρκία το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδεύεται από δύο πλοία υποστήριξης, σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η Τουρκία εξέδωσε επίσης νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται και περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται σε χάρτη, τον οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα, η περιοχή ξεκινά τέσσερα ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και εκτείνεται ανατολικά μέχρι το σημείο της ακτής όπου βρίσκεται το όριο των συνόρων Τουρκίας- Συρίας.

Το προηγούμενο δίμηνο, το «Μπαρμπαρός» διεξήγαγε σεισμογραφικές έρευνες βορειοδυτικότερα, από τις ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας μέχρι τις τουρκικές ακτές.

Η περιοχή (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα) ξεκινά από απόσταση περίπου 4 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και επεκτείνεται μέχρι το σημείο της ακτής που είναι το όριο των συνόρων Τουρκίας - Συρίας. Δηλαδή βασίζεται στις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η περιοχή (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα) ξεκινά από απόσταση περίπου 4 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και επεκτείνεται μέχρι το σημείο της ακτής που είναι το όριο των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. Δηλαδή βασίζεται στις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: