Προεκλογικό φίμωμα από τον Ερντογάν: Πέρασε η επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης




Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθείς στη χώρα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και μετά, για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή για περίοδο που περιλαμβάνει την προεκλογική αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επέκταση του μέτρου αυτού από το καθεστώς Ερντογάν. Η νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αρχίσει να ισχύει από τη 1:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP και οι συνάδελφοί τους από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) υποστήριξαν την πρόταση, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP, ζήτησε να γίνει άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το Κουρδικό κόμμα (HDP) ψήφισε κατά.

Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό Σύνταγμα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν μπορεί να ξεπερνάει τους έξι μήνες. Η κυβέρνηση για να καταφέρει την επέκτασή της πέρα από αυτό το διάστημα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για μεγάλης έκτασης βιαιοπραγίες, που μπορούν να επηρεάσουν το δημοκρατικό περιβάλλον, τις βασικές συνταγματικές Αρχές και την ελευθερία των πολιτών.

ΕΙΔΗΣΗ: Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Πηγή: Anadolu

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: