Πως ερμηνεύεται η σύνοδος της Βάρνας; Η φουλ επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους




Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Την 26η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Βάρνας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι κύριοι Τούσκ και Γιουνκέρ εκ μέρους της ΕΕ φαίνεται ότι ζήτησαν από τον κύριο Ερντογάν να καταλάβει ότι η σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι συνυφασμένη με την βελτίωση των σχέσεων αυτής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης έθεσαν θέμα σχετικά με την άμεση αποφυλάκιση και επιστροφή των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στη φυλακή της Ανδριανούπολης ως πολίτες της ΕΕ και στρατιωτικοί του ίδιου μηχανισμού του ΝΑΤΟ.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι ο τρόπος και η αποφασιστικότητα της λογικής που μετέδωσαν το μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο και ποια ήταν η ακριβής αντίδραση του Ερντογάν και ποιος ήταν ο εν συνεχεία ακριβής διάλογος μεταξύ των.

  • Από την όλη διαδικασία, από τη μη ύπαρξη αποτελέσματος και από τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας μετά την σύνοδο που καθημερινά πλέον παίρνουν διαστάσεις που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, φαίνεται ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχοντας στο μυαλό τους το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού και έχοντας πάρει εντολές πιθανά από το Βερολίνο να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία, δεν φρόντισαν για αποφυγή τυχόν σύγκρουσης, να τρίξουν τα δόντια τους με πιθανά αντίμετρα στον κύριο Ερντογάν στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν φροντίσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Τουρκία από τις μέχρι τώρα κινήσεις της, η συνεργασία που απέκτησε με τη Ρωσία παρά την πτώση του Ρωσικού αεροσκάφους και τον φόνο του Ρώσου πιλότου, οι καλές σχέσεις της με το ΙΡΑΝ, η δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία συνεχίζονται στη παρούσα χρονική περίοδο με αύξουσα πορεία, η αλματώδης ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας στη παραγωγή και συμπαραγωγή πολύ σοβαρών αμυντικών κατασκευαστικών προγραμμάτων, η επιχείρηση στη Συρία και η κατάληψη του Αφρίν με σχέδιο να φθάσει ακόμη και μέσα στο ΙΡΑΚ να κυνηγήσει δήθεν τους Κούρδους, τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις συνεχιζόμενες σχεδόν καθημερινά απειλές εναντίον της χώρας μας στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την σύλληψη – όχι ομηρία – των δύο στρατιωτικών μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην περιοχή μας που δυστυχώς οφείλουμε να καταλάβουμε ότι θα έχει διάρκεια. Επομένως επιβάλλεται να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα χρονική στιγμή για όλα τα ενδεχόμενα.

Εκτιμώ ότι ο κύριος Ερντογάν έχει σχεδιάσει και προγραμματίσει βήμα προς βήμα τις κινήσεις του με στόχο:

• Να καταστεί η Τουρκία ενεργειακός κόμβος στην νοτιοανοτολική περιοχή της Μεσογείου .
• Την εκμετάλλευση του Αιγαίου παραβιάζοντας την συνθήκη της Λωζάνης με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
• Να καταστεί σταδιακά η μεγάλη περιφερειακή δύναμη της περιοχής, έχοντας ως διαπραγματευτικό όπλο την απειλή με την οποία θα ελέγχει και θα κατευθύνει τα κράτη της γειτονιάς του σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

Ο σχεδιασμός όμως της επόμενης ημέρας του Ερντογάν περνάει μέσα από την επανεκλογή του στην εξουσία το 2019. Γεγονός που απαιτεί αυτός και τα παπαγαλάκια του να εκτοξεύουν κάθε τόσο «πέτρες« εις βάρος μας που αντί εμείς να τις αφήσουμε να πέσουν στο έδαφος, απαντώτας σοβαρά και ξεκάθαρα, έχουμε κάποιους που σηκώνουν την πέτρα και αρχίζει ο πετροπόλεμος με αποτέλεσμα μηδέν. Δημιουργώντας επίπλέον προβλήματα στην κράτηση, την ασφάλεια και τον χρόνο επιστροφής του ανθυπολοχαγού και του λοχία στην πατρίδα.

  • Στη σύνοδο της Βάρνας ο Ερντογάν με φουλ επίθεση, που είναι η καλύτερη άμυνα, δοκίμασε ουσιαστικά τις αντοχές της ΕΕ ως προς τις αξιώσεις του σε όλα τα μέτωπα, ακριβώς την ίδια συνταγή που ακολούθησε και ακολουθεί με τις ΗΠΑ με την λογική ότι έχουν ανάγκη την Τουρκία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και νίκησε. Συνεπώς, με κάποιους ελιγμούς, θα συνεχίσει το δρόμο που έχει αρχικά σχεδιάσει με την συνδρομή της Ρωσίας και του ΙΡΑΝ.

Στο ερώτημα εμείς τι κάνουμε; Η απάντηση είναι εθνική συνεννόηση και επανασχεδιασμός από μηδενική βάση των προτεραιοτήτων σε συνάρτηση με τα οικονομικά μας δεδομένα. Το «σκάκι» έχει ενδιαφέρον όταν οι παίκτες είναι ισοδύναμοι. Φοβάμαι ότι ο ένας από τους δύο παίκτες χρειάζεται μαθήματα.

  • * Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του τομέα Άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: