Πειστικές οι πληροφορίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ για το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος




Ο Λευκός Οίκος έκρινε τη Δευτέρα ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέρουν «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων».

«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν έχει ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που έχει προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει έως τη 12η Μαΐου εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η βρετανική κυβέρνηση ουδέποτε αντιμετώπισε με «αφέλεια» τους σκοπούς του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζει εκπρόσωπός της

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ουδέποτε υπήρξε «αφελής» ως προς τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να έχει ειρηνικό χαρακτήρα, τόνισε εκπρόσωπός της τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ενέτεινε χθες την πίεση που ασκεί στις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δίνοντας συνέντευξη Τύπου σε ώρα υψηλής τηλεθέασης για να παρουσιάσει αυτές που χαρακτήρισε «αποδείξεις» περί το ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διέθετε μυστικό πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη διέψευσε τις καταγγελίες του Νετανιάχου κι έκανε λόγο για «δήθεν αποκαλύψεις».

«Ουδέποτε υπήρξαμε αφελείς όσον αφορά το Ιράν και τις προθέσεις του όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γι’ αυτό το καθεστώς επιθεωρήσεων από τον ΔΟΑΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι το πιο εκτενές και σθεναρό στην ιστορία των διεθνών συμφωνιών για τα πυρηνικά προγράμματα», σημείωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτή «παραμένει καίριας σημασίας μέθοδος για να επαληθεύεται με ανεξάρτητο τρόπο ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

01/05/2018 03:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: