Ποικιλομορφία τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και με κατασκοπευτικό αεροσκάφος




Αν και από πλευράς παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και παραβάσεων στο FIR Αθηνών, η σημερινή ημέρα στο Αιγαίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως “μέτριας” προκλητικότητας, αν και φυσικά πάντα θα πρέπει να γίνεται αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπός τους ήταν μάλλον η συλλογή πληροφοριών σε συνδυασμό με αεροσκάφη αναχαίτισης και κρούσης.

Ειδικότερα, στο FIR Αθηνών εισήλθαν χωρίς να καταθέσουν τα απαραίτητα σχέδια πτήσης τρεις σχηματισμοί αποτελούμενοι από: οι δύο από F-16 (2 Χ 2 F-16) και ο ένας από δύο αεροσκάφη F-4 καθώς και ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών CN-235.

Με απλά λόγια εισήλθαν επτά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα και πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Τις παραβιάσεις πραγματοποίησε το “κατασκοπευτικό” αεροσκάφος CN-235 και τα δύο μαχητικά F-16 ενώ τις παραβάσεις τα δυο αεροσκάφη κρούσης F-4Ε 2020 Terminator με τα άλλα δύο μαχητικά F-16.

Φυσικά όλα τα ανωτέρω τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική και σε μια περίπτωση πραγματοποιήθηκε εμπλοκή (αερομαχία) ελληνικών μαχητικών με τουρκικά. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρουσία των τουρκικών αεροσκαφών κρούσης F-4Ε 2020 Terminator δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στο Αιγαίο προφανώς λόγω χαμηλών διαθεσιμοτήτων, και στις αιτίες θα πρέπει να περιληφθεί και η ψυχρότητα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, διότι τα F-4Ε 2020 Terminator έχουν εκσυγχρονιστεί από την ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ. Θυμίζετε ότι ο εν λόγω τύπος αεροσκάφους φέρει ποικιλία όπλων (π.χ πυραύλους AGM-142 Popeye, AGM-65D/G Maverick, AGM-88 HARM, κατευθυνόμενες βόμβες GBU-10/12 Paveway II LGB) καθώς και το ισραηλινό ατρακτίδιο σκόπευσης Litening-II.

Με πηγές ΓΕΕΘΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: