Πηγές: Δεν είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμμα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η άποψη ότι, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν ενεργοποιήσει το Πρόγραμμα του, θα επηρεαστεί η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια, αρχίζει και χάνει έδαφος μετά τις εξελίξεις ή για την ακρίβεια τις μη εξελίξεις στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλώνουν οτι «είναι επιθυμητή η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς αυτήν δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου».

  • Εως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η Σύνοδος δεν έχει προκύψει κατι το καθοριστικο στις συζητήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την Ελλαδα, ούτε στο λεγόμενο Washington Group, το οποίο συνεδρίασε μονο για 45 λεπτά, ούτε όμως στις πολλαπλές συζητήσεις και επαφές που έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου.

Το κλίμα που μεταφέρουν πηγές στο Ταμειο, και πριν από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι οτι οι δημοσιογραφικές προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες απο ότι έπρεπε.

Πηγή μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμεις δεν είπαμε ποτέ ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση στην σύνοδο μας».

Οπως είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τα περιθώρια για ενεργοποίηση του Προγράμματος στενεύουν ασφυκτικά και εκτιμούν οτι αν δεν υπάρξει τελική λύση έως το τέλος Μαϊου, τότε το ΔΝΤ δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του.

  • Στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να βλέπουν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα με κυριότερο τον μηχανισμό που θα συνοδεύει τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους αλλα και τα πλεονάσματα απο το 2023 και μετά τα οποία θεωρούν πολύ υψηλά.

Αρκετοί αξιωματούχοι, κυρίως Ευρωπαίοι, υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα αιφνιδιάστηκαν από την αναφορά του Πολ Τόμσεν περί σφιχτού χρονοδιαγράμματος ρίχνοντας ευθύνες στο ΔΝΤ. Είπαν χαρκατηριστικά:

  • «Είχε πολλά χρόνια να αποφασίσει τι θα κάνει, δεν μπορεί να έρχεται λίγους μήνες πριν και να λεει δεν προλαβαίνει».

Η εκτίμηση που υπάρχει πια είναι οτι όλες οι πλευρές ροκανίζουν χρόνο και απλώς περιμένουν να έρθει η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, χωρίς να υπάρξει σύγκρουση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν συμμετείχε στο Washington Group, κάτι που ενόχλησε τους Ευρωπαίους και αποτύπωσε και την απαισιοδοξια του Ταμείου για την μη εξεύρεση ουσιαστικής λύσης σε αυτήν την σύνοδο.

Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg και στη συνάδελφο Βικτωρία Δενδρινού ότι οι δανειστές της Ελλάδας είναι πιο κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε συγκεκριμένα:

  • «Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι και θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει μια πραγματική προθυμία (το ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ: “Μπρα ντε φερ” των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: Τι έγινε στη “μεγάλη σύσκεψη”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: