“Παίζονται” εκατομμύρια στον Άγ. Νικόλαο: Οι αδιόρατες παρουσίες του Ελληνισμού στη ΝΥ




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα λιτό εκκλησάκι στη σκιά των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο νότιο μέρος του Μανχάταν. Είχε γίνει από Έλληνες μετανάστες και ναυτικούς το 1916.

Παρά τις δελεαστικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές, κρατιόνταν όρθιος μέσα στην σκληρότητα των καθημερινών συναλλαγών και απόμακρος από την εκκλησιαστική εξουσία.

Καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η  Σεπτεμβρίου 2001 όταν θάφτηκε με την κατάρρευση του νότιου πύργου.

  • «Εδώ είναι η περιθωριακή δύναμη της Χριστιανοσύνης» συνήθιζε να λέει ο ιερέας του Ιωάννης Ρώμας. Με χιούμορ και απλοϊκή προσέγγιση των πραγμάτων αποδεχόταν όλους τους ανθρώπους, γιατί «ο Χριστός δεν κάνει διακρίσεις», όπως τόνιζε.

Η περιφορά του Επιταφίου στους γύρω δρόμους, ανάμεσα σε πελώριους ουρανοξύστες και σε κάθε λογής μαγαζιά, προσέλκυε το ενδιαφέρον ιδιοκτητών και θαμώνων. Ήταν μια λιτανεία που κατά έναν περίεργο τρόπο συνταίριαζε με το χώρο, τους ύμνους και τους ανθρώπους.

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο αισθητή γίνεται η απουσία του Αγίου Νικολάου, ειδικά τώρα που «παίζονται» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του νέου ναού, λες και θα φτιαχτεί παλάτι για τους προύχοντες.

  • Παρόμοιο σκηνικό με εκείνο του παλιού Αγίου Νικολάου στήνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τη νύχτα της Ανάστασης, σε ένα άλλο μικρό και απέριττο εκκλησάκι με το όνομα: Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, στην περιοχή του Γκράμερσι Παρκ. Από το 1936 ενώνει διαφορετικές γενιές και αναμνήσεις.

Μετά τη φετινή περιφορά του Επιταφίου, ο ιερέας του ναού, ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπασακύρος, θέλησε να αγγίξει ανησυχίες για το φόβο και το θάνατο μέσα από τη δική του διαδρομή ως βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ. Εκεί που σταυρώθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός, όπως συμβαίνει σήμερα στη Συρία.

«Είμαστε σκόνη στον άνεμο» είπε, για να θυμίσει το ξεχασμένο πνεύμα των ημερών, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον πόνο, το θρήνο και τη λύτρωση.

Ο Άγιος Νικόλαος τότε, ο Άγιος Ιωάννης σήμερα, όπως κι άλλες αδιόρατες παρουσίες στη Νέα Υόρκη και σε αρκετά μέρη της Αμερικής, είναι τα τελευταία ατόφια κομμάτια που αναδεικνύουν τη διαδρομή των Ελλήνων μεταναστών.

  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν απεικονίζουν μονάχα ό,τι συνδέεται με τη θρησκευτική παράδοση, αλλά και με την ελληνική κληρονομιά. Χωρίς περιττά και ξενικά περιτυλίγματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: