Παυλόπουλος, Αναστασιάδης και Σίσι μαζί, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας την 1η Μαΐου




Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες από την Αλεξάνδρεια επιστρέφουν μετά από δεκαετίες στην πόλη όπου έζησαν και μεγάλωσαν κατά το παρελθόν, για να παραστούν στην εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος, η επιστροφή», και αποτελεί μέρος της τριμερούς συνεργασίας Λευκωσίας – Αθηνών -Καΐρου για θέματα διασποράς.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται δείπνο, στην παρουσία των τριών Προέδρων, το βράδυ της 30ης Απριλίου, ενώ την επομένη το πρωί, 1η Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας το τελετουργικό της εκδήλωσης. Οι τρεις Πρόεδροι θα απευθύνουν χαιρετισμό στα μέλη της ελληνικής παροικίας που έζησαν στην Αλεξάνδρεια, αλλά εγκατέλειψαν τη χώρα, κυρίως κατά την Αιγυπτιακή επανάσταση του 1952 και έπειτα.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από κόσμο από την Κύπρο που επιθυμεί να παραστεί στην εκδήλωση, ενώ σύμφωνα με τον κ. Φωτίου ζητήθηκαν και επιπλέον θέσεις. Οι συμμετέχοντες, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που θα συνοδεύονται από τις οικογένειές τους, θα παραμείνουν στην Αίγυπτο συνολικά για μια εβδομάδα, ενώ θα επισκεφτούν και το Κάιρο.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα παραστούν 70 άτομα από την Ελλάδα και 30 από την Κύπρο, όμως όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, οι συμμετοχές αυξήθηκαν σε 55 ενώ εκφράζεται ενδιαφέρον και από άλλα άτομα.

Μαζί με τον κ. Φωτίου, το παρών θα δώσει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, καθώς και η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ, οι οποίοι είχαν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας για το πρόγραμμα «Νόστος» τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
04/04/2018 06:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: