Παριστάνει το θύμα της συριακής κρίσης η Τουρκία: “Πληρώνουμε τίμημα”, λέει ο Γιλντιρίμ




Η αιτία του προβλήματος στη Συρία δεν είναι η Τουρκία αλλά πληρώνει τίμημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Ισπανία και έκανε μια ομιλία στο Νέο Φόρουμ Οικονομίας που διοργανώθηκε στην Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, είπε τα παρακάτω:

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα καθιστώντας ακόμα πιο αυστηρά τα τείχη, τις εισόδους και εξόδους στα σύνορά μας. Επιπλέον, η αιτία του προβλήματος δεν είμαστε εμείς, ούτε το ξεκινήσαμε εμείς αλλά εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες και πληρώνουμε το τίμημα».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εδώ και 8 χρόνια φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ανέφερε το εξής:

«Δαπανήσαμε 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό μας και το κάναμε μετά χαράς. Διότι εμείς είμαστε μια χώρα που ενστερνίστηκε την φιλοσοφία ‘κάνε τον άλλον να ζήσει για να ζήσει ο κόσμος’».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι σήμερα υπάρχουν 65 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο και πως 20 μεγάλες χώρες στα Ηνωμένα Έθνη που απαρτίζονται από 194 κράτη-μέλη, είναι χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας το εξής:

«Δεν μπορούμε να κωφεύουμε σε αυτά τα προβλήματα».

Σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός είπε τα παρακάτω:

«Αυτό που επιθυμούμε είναι να μην γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα όπου σβήνουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και άνθρωποι αλλά μια θάλασσα ευημερίας, ειρήνης και φιλίας. Γι’ αυτό αναλογεί πολύ μεγάλη ευθύνη στην Ισπανία και την Τουρκία».

Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιλντιρίμ είπε ότι είναι αποφασισμένοι σε σχέση με αυτό και θα το συνεχίσουν:

«Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ υπάρχουν χώρες με χειρότερη υποδομή και οικονομία από της Τουρκίας αλλά υφίσταται μια ιδεολογική προσέγγιση κατά της Τουρκίας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, θα συνεχίσουμε την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που θα το αφήσουμε. Το ότι έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις μας με την Ρωσία, δεν είναι εναλλακτική της Ευρώπης. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι απαραίτητες και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει εκτός την Ρωσία. Η ευρασιατική γεωγραφία πρέπει να γίνει ένα κέντρο ειρήνης».

Αναφερόμενος στην στήριξη ορισμένων Ευρωπαίων φίλων, με εξαίρεση την Ισπανία, προς την οργάνωση PKK και το δίκτυο Φετουλάχ Γκιουλέν, είπε ότι αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει λύπη στην Τουρκία, προσθέτοντας το εξής:

«Το να προκαλείς λύπη σε μια μεγάλη σύμμαχο όπως η Τουρκία, δεν είναι κάτι πολύ συνετό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να κάνεις χώρο σε ριζοσπαστικά ρεύματα, είναι για την Ευρώπη η μεγαλύτερη απειλή του μέλλοντος, αυτό αξίζει να σημειωθεί».

Ο Γιλντιρίμ έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο Θαρθουέλα απουσία δημοσιογράφων και διήρκησε 1,5 ώρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Άγκυρα έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στην Ισπανία.

Πηγή: TRT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: