“Παράνομη” χαρακτηρίζει τη μεταβίβαση εξουσίας στην Κούβα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών

First Secretary of Cuba’s Communist Party and former president Raul Castro (R) next to the new President Miguel Diaz-Canel (L) during the closing of the 9th period of the National Assembly of the Popular Power in Havana, Cuba, 19 April 2018. EPA, Adalberto Roque
Η μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, όπου την Πέμπτη εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 58 ετών, που διαδέχεται τον ογδονταεξάχρονο Ραούλ Κάστρο, είναι «παράνομη», έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο, χαρακτηρίζοντας το κουβανικό καθεστώς «δικτατορία».

«Ο θρίαμβος της δικτατορίας επί της ελευθερίας δεν ονομάζεται επανάσταση», ανέφερε ο Αλμάγκρο. «Η προεδρική διαδοχή της οποίας γίναμε μάρτυρες στην Κούβα είναι μια προσπάθεια διατήρησης ενός καθεστώτος αυταρχικού, δυναστικού, οικογενειοκρατικού. Αυτό ονομάζεται δικτατορία», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΑΚ στην ανακοίνωσή του, που τιτλοφορείται «Κούβα, μια παράνομη μεταβίβαση (της εξουσίας)».

Η εκλογή του Ντίας-Κανέλ από την Εθνοσυνέλευση της Κούβας εκτυλίχθηκε «χωρίς να υπάρξει ελεύθερη έκφραση του λαού της Κούβας», συνεχίζει το κείμενο.

Η ανάδειξη του Ντίας-Κανέλ ακολουθεί «δεκαετίες έλλειψης δημοκρατίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε ακόμη ο Αλμάγκρο.

Το «καθεστώς» της Κούβας «φυλακίζει και φιμώνει τους διαφωνούντες και τους αντιφρονούντες», εφαρμόζει πολιτικές πρακτικές που δεν μπορούν να είναι «αποδεκτές» εν έτει 2018 και «οι ενέργειες του καθεστώτος είναι εξαιρετικά αρνητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Το 2017, ο Λουίς Αλμάγκρο είχε προσκληθεί στην Κούβα από μια οργάνωση αντιφρονούντων, η οποία ήθελε να του απονείμει βραβείο. Η κυβέρνηση στην Αβάνα του απαγόρευσε την είσοδο στην κουβανική επικράτεια.

20/04/2018 05:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ουάσινγκτον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: