“ΟΧΙ” Βερολίνου στη γαλλική πρόταση μείωσης του ελληνικού χρέους, γράφει η Χάντελσμπλατ




Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θέλει οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συνδέεται με όρους, ενώ φέρεται να είναι αντίθετο στις γαλλικές προτάσεις για αυτόματη σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Χάντελσμπλατ, η οποία ως πηγή της επικαλείται έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις που θα αναπτύξει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς στο Γιούρογκρουπ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο δημοσίευμα «μια ασθενής ανάπτυξη της Ελλάδας, δεν θα πρέπει αυτομάτως να της δίνει το δικαίωμα να μειώνει τα ποσά εξυπηρέτησης του χρέους».

Με τη φράση αυτή, φαίνεται πως το γερμανικό ΥπΟικ απορρίπτει τις γαλλικές προτάσεις.

Σχετικά με έναν μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με την ελάφρυνση του χρέους, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως «ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνον όταν η Ελλάδα –πάνω σε μια βάση ελέγχου- εκπληρώνει τις μεταμνημονιακές της υποχρεώσεις, οι οποίες και θα καταλήγουν στην τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανονισμών».

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θέτει επίσης όρους στην μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ζητώντας κυρίως περισσότερες εξασφαλίσεις, αλλά και αλλαγή της συμφωνίας που αφορά στον ESM.

ΚΥΠΕ Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 25/04/2018 22:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: