Ο Ζόραν Ζάεφ προωθεί πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν τη λύση του θέματος της ονομασίας




Του Νίκου Μελέτη

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου για να δοθεί ώθηση στην επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας ώστε η χώρα του να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προανήγγειλε ο Ζόραν Ζαεφ αποκαλύπτοντας συγχρόνως και την ενδιάμεση φόρμουλα που μελετά η ΠΓΔΜ, με την μετάθεση του δημοψηφίσματος που θα εγκρίνει και την λύση, σε παράλληλη διαδικασία με την ολοκλήρωση της επικύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο κ. Ζάεφ στην συνέντευξή του στο «ΜΙΑ», ενόψει των συνομιλιών που θα έχουν αύριο και μεθαύριο στην Αχρίδα οι κ.Κοτζιάς και Δημητρώφ, δείχνει να αναζητά τρόπους ώστε να προβάλλει στην κοινή γνώμη της χώρας του, τα πλεονεκτήματα από την λύση της διαφοράς της ονομασίας, με έμφαση στα «χειροπιαστά»  αποτελέσματα που θα έχει για  την οικονομία…

Και στις «κόκκινες γραμμές» συμπεριλαμβάνει και πάλι το θέμα της ταυτότητας.

Ο κ. Ζαεφ επιχειρώντας να ανατρέψει την επιχειρηματολογία και της αντιπολίτευσης (ότι μπορεί να παρακαμφθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου) παρέπεμψε σε δηλώσεις  του ΓΓ του ΝΑΤΟ  ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας  και επίσης ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο της εναλλακτικής του «συνδεμένου μέλους» με το ΝΑΤΟ στα πρότυπα της σχέσης της Σουηδίας με την Συμμαχία και ήταν αποκαλυπτικός:

«Περιμένω πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη. Ενόσω η ένταξη μας θα επικυρώνεται από τα  Κοινοβούλια των κρατών μελών, θα έχουμε πιθανόν την ευκαιρία να  κάνουμε το δημοψήφισμα  σε ότι αφορά την λύση του θέματος της ονομασίας» είπε ο κ. Ζάεφ και παρέπεμψε μάλιστα στο Μαυροβούνιο που η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης του διήρκεσε ενάμιση χρόνο, αλλά αυτή η ενδιάμεση περίοδος σήμαινε επενδύσεις, χρηματοδότηση και περισσότερα χρήματα για τους πολίτες.

«Η διαδικασία πλησιάζει το σημείο, που θα γίνει η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα. Αυτό σημαίνει ότι  θα είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβουν οι πρωθυπουργοί. Όταν οι πολίτες ακούσουν για συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, θα είναι η πρακτική επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει στην σωστή κατεύθυνση και η λύση είναι πιθανή… Πιστεύω ότι είναι πιθανή και θα είναι καλό για την  “Μακεδονία” η οποία είναι προτιμότερο να έρθει πιο γρήγορα ,γιατί θα εγγυηθεί την ημερομηνία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  με την Ε.Ε και την αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε  ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι οι κόκκινες γραμμές δηλώνοντας ότι η αξιοπρέπεια  είναι ένα θέμα που «πονάει όταν κάποιος επιχειρεί να σε συνθλίψει και να σε υποτιμήσει και αυτό ισχύει και για τις δυο πλευρές».

Όμως ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες των κ.Τσίπρα και Κοτζιά να προωθήσουν και να εξηγήσουν την λύση ενώπιον  των «θεσμών και του Κοινοβουλίου» και αναμένει όπως είπε και οι ίδιοι να αντιληφθούν την δική του θέση έναντι  των θεσμών και του Κοινοβουλίου του.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος, και ότι το βήμα μπροστά που έγινε στην Βιέννη,  θα ολοκληρωθεί στις συνομιλίες των δυο υπουργών εξωτερικών στις 11-12 Απριλίου στην Αχρίδα. Και προέβλεψε ότι τότε θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο τέλος Απριλίου η στις αρχές Μαΐου. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό εξαρτάται και από τις δυο πλευρές και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι «το θέμα της λύσης είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν θα είναι με κάθε κόστος».

Ο κ. Ζάεφ πάντως έσπευσε ταυτοχρόνως να ισορροπήσει το κλίμα της αισιοδοξίας τονίζοντας ότι «ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το θέμα της ονομασίας, με την επίγνωση  ότι η αισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απογοητεύσεις» και γι αυτό όπως είπε   «ακόμη κι αν είμαστε κοντά η όχι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, θα εργασθούμε για την βελτίωση των θεσμών και της οικονομίας και με την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με όλους τους γείτονες, κάτι που σημαίνει εμπόριο, οικονομία, δουλειές, ανταλλαγή εμπειρίας  και τεχνογνωσίας».

Ο κ. Ζάεφ  στην συνέντευξή του θέλησε να παρουσιάσει το δικό του successstory στην οικονομία απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και  θέλησε να συνδέσει την οικονομική ανάπτυξη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και συνεπώς και με την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που «θα φέρει πίσω την ζωή στην “Μακεδονία”…».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πίεσης και παρέμβασης  του διεθνούς παράγοντα για την επίτευξη συμφωνίας ο κ. Ζαεφ παρέπεμψε στην συμφωνία με την Βουλγαρία, λέγοντας ότι είναι προτιμότερες οι διμερείς λύσεις.

«Η λύση είναι πολύ σημαντική γιατί  ανοίγει σοβαρές προοπτικές  για τις δυο χώρες  ανεξαρτήτως της πολιτικής καριέρας του Ζάεφ η του Τσίπρα. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται αλλά η διασφάλιση ενός καλού μέλλοντος  για την  χώρα είναι κάτι που διαρκεί αιώνες..» ήταν το τελευταίο μήνυμα που θέλησε να στείλει, απευθυνόμενος κυρίως στην κοινή γνώμη της χώρας του, ο Ζ. Ζαεφ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: