O Ζάεφ δεν δέχεται το “erga omnes” με συνταγματική αλλαγή: Τόσο κοντά όσο μακριά η λύση




Στην  επιβεβαίωση ότι η μοναδική σοβαρή διαφορά που χωρίζει από την επίλυση του ονοματολογικού είναι η αποδοχή από την σκοπιανή πλευρά της erga omnes χρησης της νέας ονομασίας η οποία θα εχει και συνταγματική έκφραση, προχώρησαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Όμως ο κ. Ζάεφ άνοιξε ένα σημαντικό θεμα καθώς δήλωσε ότι η Ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θεμα  της «ταυτότητας μας». Με δεδομένο ότι η «μακεδονική ταυτότητα» είναι  στον πυρήνα της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας και δεν διευκρίνισε εάν αυτή η «κατανόηση» αφορά μόνο την «μακεδονική γλώσσα» ή αν επεκτείνεται και σε άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως η εθνικότητα…

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό TV24 Vesti ο κ. Ζάεφ, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην λυση και αποκάλυψε  ότι στο τραπέζι ειναι μόνο η επιλογή ονόματος με  γεωγραφικό προσδιορισμό  και οι διαφορές που παραμένουν αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος  σε σχεση με το ευρος χρησης της νέας ονομασίας. Αίσθηση προκάλεσε όμως η αναφορα του  ότι η  ελληνική πλευρά «εχει δείξει κατανόηση στα θεματα της ταυτότητας μας».

Ίσως δεν ειναι τυχαίες οι αναφορές αυτές σε οσα πολύ συχνά αναφέρει και ο Νίκος Κοτζιάς για το θεμα της «μακεδονικής γλώσσας» που όπως εχει πει  καταγράφηκε και κατοχυρώθηκε στον ΟΗΕ χωρις να υπάρξει καμια ένσταση ή αντίδραση από την τοτε κυβέρνηση Κωσταντίνου Καραμανλή, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή της.

Όμως τα θεματα ταυτότητας δεν περιορίζονται μονο στην γλώσσα γι’ αυτό θα πρεπει να υπάρξουν διευκρινήσεις για το τι ακριβως εννοεί ο κ. Ζαεφ και σε ποια θεματα ταυτότητας, είναι που δειχνει «κατανόηση» η Αθήνα.

«Είμαι ο πρωτος “Μακεδόνας” πρωθυπουργός που είπα ότι ένα ονομα με γεωγραφικό προσδιορισμό  είναι αποδεκτό από εμάς  και πιστεύω ότι αυτή  η δηλωση συνέβαλε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά δειχνει κατανόηση στην Ταυτότητα μας και πιστεύω ότι θα πέτυχουμε…» ειπε ο κ. Ζαεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι  «εάν εχει μια συναντηση με τον Αλ. Τσίπρα αυτό ίσως  θα σημάνει  ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λυση  που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δυο χωρών», και ανέφερε ότι θα εχει μια συναντηση με τον κ. Τσίπρα στην Σύνοδο της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στην Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην μετονομασία του Αεροδρόμιου και του αυτοκινητοδρόμου, τις οποίες χαρακτήρισε «κινήσεις καλής θέλησης», αλλα σε ότι αφορα το μεγάλο αγαλμα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο ειπε ότι  δεν εχει σχεση με τις συνομιλιες για το ονομα.

Ν.Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: