Ο Τράμπ βγαίνει στο …βουνό: Έχει βαρεθεί το μασάζ των συμβούλων και παίρνει αποφάσεις




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ένα γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας στην Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνιας, αποτελεί καθαρά απόδειξη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, με τη στρατηγική του μασάζ στην οποία τον υποβάλλουν οι σύμβουλοί του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει αρχίσει να βγαίνει στο βουνό, αποφασίζοντας να είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις εμπιστευόμενος την κρίση του και τα ένστικτά του, τα οποία το έκανα ένα επιτυχημένο δισεκατομμυριούχο, στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Τράμπ, διηγήθηκε μια ιστορία μιλώντας σε υποστηρικτές του, που δείχνει τη νέα φάση που έχει πλέον περάσει η προεδρία του. “Στο διάβολο με αυτό”, είπε σε μια συνάντηση με συμβούλους του στο Οβάλ Γραφείο, που του είχαν πάει κείμενο ομιλίας του σχετικό με τις φοροαπαλλαγές, “αυτό είναι βαρετό, ελάτε. Πέστε τα όπως είναι.”

Ο Ντόναλντ Τράμπ, αμφισβητεί πλέον ανοικτά τις προτάσεις και τη στρατηγική που του προτείνουν οι σύμβουλοί του. Προτάσεις οι οποίες είναι επηρεασμένες από τη νοοτροπία του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, και έχουν ως στόχο να διαχειριστούν και να φρενάρουν τα πολιτικά ένστικτα του Προέδρου. Πολιτικά ένστικτα τα οποία, όμως, τον οδήγησαν στην μεγάλη νίκη, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, στις προεδρικές εκλογές.

  • Η τακτική που εφαρμόζει όλους αυτούς τους μήνες η ομάδα ανωτέρων Συμβούλων του Προέδρου, είναι η καθυστέρηση και η παρουσίαση των προτάσεων πολιτικής με τέτοιο τρόπο που η συμβατική, με την παραδοσιακή άποψη του κατεστημένου της Ουάσιγκτον, πρόταση, στο τέλος, να είναι αυτή που μοιάζει η πλέον λογική.

Δυστυχώς για αυτούς, το παραμύθι τελείωσε. Ο Ντόναλντ Τράμπ, μετά από τόσους μήνες τους έχει πάρει χαμπάρι και άρχισε να αντιδρά.

Μια πρώτη γεύση της οργής του Προέδρου, πήραν οι σύμβουλοί του, στο χώρο της εθνικής ασφάλειας, την περασμένη εβδομάδα όταν συζητήθηκε το θέμα της αποχώρησης από τη Συρία.

  • Οι σύμβουλοί του, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Τζέημς Μάτις, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός, Τζόσεφ Ντάνφορθ, υποστήριζαν τη συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, για την ύπαρξη σταθερότητας. Εφάρμοσαν την ίδια στρατηγική που είχαν εφαρμόσει όταν οδήγησαν τον Πρόεδρο να καταλήξει στην απόφαση της συνέχισης της παραμονής στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα γύρω από την αποχώρηση, με επικράτηση χάους στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα ευνοήσει τη Ρωσία και το Ιράν, και την πιθανότητα αναβίωσης τοι Ισλαμικού Κράτους.

Πριν καν προλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσουν τη στρατηγική και να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα, ο Πρόεδρος Τράμπ, ανακοίνωσε την επιθυμία του για άμεση αποχώρηση από τη Συρία. Η κουβέντα άναψε και στο τέλος οι ένοπλες δυνάμεις έμειναν με την εντολή, σχεδόν την επίσημη διαταγή, για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η εξέλιξη αυτής της συνάντησης ήταν ακριβώς αντίθετη με αυτή του Αφγανιστάν, που η στρατηγική των συμβούλων πέτυχε και ο Πρόεδρος, βρέθηκε, κόντρα στο ένστικτό του, να συμφωνεί με την παραμονή και όχι την πλήρη αποχώρηση.

Η αλλαγή στην συμπεριφορά του Προέδρου Τράμπ, συμβαδίζει και με τις αλλαγές σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Οι αποπομπές του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, Γκάρι Κόν, του Υπουργού Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγού ΜακΜάστερ, και άλλων, εντάσσονται στα πλαίσια της αυτονόμησης του Προέδρου.

Την στρατηγική της καθυστέρησης και του μασάζ, είχαν αρχίσει, πιθανόν σε συμφωνία με κάποιους ανώτερους – ανώτατους συμβούλους του Προέδρου, να ακολουθούν και κάποιες ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Ακόμα και στο Κογκρέσο, εφαρμόστηκε αυτή η στρατηγική στον πρώτο χρόνο της Προεδρίας Τράμπ.

Πλέον είναι σαφές ότι η συνταγή έληξε και το φάρμακο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό. Ο Ντόναλντ Τράμπ, εξάντλησε την υπομονή του, απέκτησε εμπειρία και αισθάνεται άνετα στο Οβάλ Γραφείο. Ήρθε η ώρα που Υπουργοί, σύμβουλοι, ξένες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, και (παρά το γεγονός ότι εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα) το Κογκρέσο, θα δουν τον πραγματικό Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Πρόεδρος, αποφασίζει πλέον με βάση το ένστικτό του, και με έναν τρόπο που έχει ασκήσει επιτυχημένα για δεκαετίες. Ως το απόλυτο αφεντικό. Καλό θα είναι όλοι εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, να αρχίσουν, το συντομότερο δυνατό, να προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: