Ο Τραμπ παλεύει να ελέγξει την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές




Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, που επιβλέπει την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση αυτή, έγινε υπό το αρνητικό κλίμα που έχουν καλλιεργήσει οι φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο αποπομπής του Ρόζενσταϊν από τα καθήκοντά του, σε μια προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να χαλιναγωγήσει την έρευνα που διεξάγει ο Μίουλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχολιάζει το “Politico.”

Μία πηγή που ενημερώθηκε για την συνάντηση αυτή, δήλωσε ότι το κύριο θέμα της, ήταν οι παραδόσεις εγγράφων στο Κογκρέσο. Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ που ζητούν την αποπομπή του Ρόζενσταϊν έχουν παραπονεθεί για σχετικές καθυστερήσεις στην παράδοση εγγράφων από το υπουργείο προς το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα της συνάντησης δεν αποτελεί θέμα συζήτησης σε προεδρικό επίπεδο, ενώ η πραγματοποίησή της ενίσχυσε τις ανησυχίες για τους τρόπους που αναζητεί ο Τραμπ, προκειμένου να περιορίσει την έρευνα του Μάλερ, χωρίς να προκαλέσει μία ευρύτερη συνταγματική κρίση.

Ο Ρόζενσταϊν είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει αρμοδιότητα επίβλεψης των ερευνών του Μάλερ, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο στον Λευκό Οίκο εδραιώθηκε, προκαλώντας τις φραστικές επιθέσεις του Τραμπ, αλλά και πολιτικών συμμάχων του, μετά την έγκριση που έδωσε στο FBI για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής έρευνας στο γραφείο του προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Παράλληλα, ο Ρόζενσταϊν προκάλεσε την άσκηση κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους για την στάση του να μην παραδώσει γρήγορα μία δημόσια έκδοση της δισέλιδης αναφοράς που χρησιμοποίησε το FBI προκειμένου ν’ αρχίσει την διεξαγωγή της έρευνας για τις επαφές που είχε η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντέιβιντ Νούνες που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων απείλησε στην αρχή της εβδομάδας να ξεκινήσει τις διαδικασίες αμφισβήτησης του Ρόζενσταϊν αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που δεν παρέδιδε το παραπάνω έγγραφο. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ενδεχόμενα απέτρεψε μία τέτοια εξέλιξη, μέσω της παράδοσης του εγγράφου την Τετάρτη.

Ωστόσο, η κατάσταση για τον Ρόζενσταϊν μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, παραμένει δύσκολη.

Ο Τζόζεφ ντι Τζένοβα, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που σχεδόν εντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στην ομάδα νομικής υποστήριξης του Τραμπ για την Ρωσία, υποστήριξε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης, στο Fox News, ότι ο Σέσιονς θα πρέπει να απολύσει τον υφυπουργό του. “Ο Ροντ Ρόζενσταϊν είναι τόσο ακατάλληλος, αναξιόπιστος κι αμφιλεγόμενος, που δεν μπορεί ν’ ασκεί τα καθήκοντα του υφυπουργού της Δικαιοσύνης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντι Τζένοβα.

Είχε προηγηθεί η άμεση επίθεση του Τραμπ νωρίτερα την Τετάρτη, κατά του Μάλερ και του Ρόζενσταϊν, τους οποίους και κατηγόρησε για την επιδείνωση των αμερικανικών σχέσεων με την Μόσχα, αναφορικά με ζητήματα ουσιαστικής σημασίας. “Η επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, προκλήθηκε από την Ψεύτικη και Διεφθαρμένη Έρευνα για την Ρωσία, της οποίας και ηγούνται όλοι οι πιστοί στο Δημοκρατικό Κόμμα ή άνθρωποι που έχουν δουλέψει για τον Ομπάμα,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Ο Μάλερ είναι ο πιο αμφιλεγόμενος από όλους (με εξαίρεση τον Ρόζενσταϊν που υπέγραψε εντάλματα παρακολούθησης (FISA) αλλά και την επιστολή για τον Κόμεϊ. Δεν υπήρξε Συνωμοσία και τώρα έχουν τρελαθεί!” Συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρο στο Twitter.

Ο Ρόζενσταϊν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει την αρμοδιότητα μια ουσιαστικά αιτιολογημένης απόλυσης του Μάλερ. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για την διεξαγωγή της έρευνας, όπως κι όλες τις σημαντικές κινήσεις που υλοποιούνται αναφορικά με τον εντοπισμό πληροφοριών και στοιχείων, από την έκδοση κλήσεων για καταθέσεις, μέχρι την απαγγελία κατηγοριών μέσω ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Η Μπάρμπαρα ΜακΚουέιντ, πρώην εισαγγελέας από το Μίσιγκαν εξέφρασε τον φόβο της, ότι ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί άμεσα ν’ αντικαταστήσει τον Ρόζενσταϊν με κάποιον φιλικά προσκείμενο του στην θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης. Ο διορισμός αυτός, για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θ’ απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας, αφήνοντας το περιθώριο στο νέο υφυπουργό να επιβάλλει περιορισμούς στην διεξαγωγή της έρευνας. “Μπορείς να έχεις έναν προσωρινό υφυπουργό, ο οποίος θα προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες που δεν θα δημοσιοποιηθούν, δεν θα κλείσει την έρευνα, αλλά θα μπορεί να την περιορίσει κατά ένα ποσοστό,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η αποπομπή του Ρόζενσταϊν θα προκαλέσει την αντίδραση του Κογκρέσου, καθώς τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί μεταφράζουν μία τέτοια εξέλιξη, ως μία κίνηση του προέδρου να απαλλάξει τον Μάλερ. “Στην περίπτωση που ο Ρόζενσταϊν αποπεμφθεί σε μια προσπάθεια περιορισμού της έρευνας, τότε, αυτό ξεκάθαρα θα είναι ένα έγκλημα, θα είναι παρεμπόδιση της δικαιοσύνης,” προειδοποίησε ο Τζέρολντ Νάντλερ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Έρικ Σουάλγουελ, που είναι επίσης μέλος στην ίδια επιτροπή, πρόσθεσε: “Η απόλυση του Ροντ Ρόζενσταϊν για μένα, ισοδυναμεί με την απόλυση του Μπομπ Μιούλερ.

Τον Ρόζενσταϊν υποστηρίζει επίσης, κι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Τσακ Γκράσλεϊ: “Νομίζω Ναι,” απάντησε ο ίδιος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υποστηρίζει τον Ρόζενσταϊν. “Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πιστεύω ότι πράττει σωστά,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκράσλεϊ έχει υψώσει την φωνή του, προειδοποιώντας τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης να ασκούν με σοβαρότητα τις αρμοδιότητές τους και ν’ ανταποκρίνονται μέσα σε μία νύχτα στα αιτήματα του Κογκρέσου. “Νομίζω ότι όλοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών, δεν τηρούν την υπόσχεση που δίνουν σε εμάς, όταν πρόκειται για την επικύρωση του διορισμού τους,” τόνισε ο Γκράσλεϊ. Σύμφωνα με την υπόσχεση αυτή, τα νέα στελέχη της ηγεσίας των υπουργείων αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δίνουν πλήρη και ουσιαστική πληροφόρηση στο Κογκρέσο.

Στο τέλος, καταλήγουν να εμφανίζονται ως ψεύτες. Θα πρέπει να δηλώνουν ότι ‘ίσως’ θα δίνουν πληροφορίες, εάν θέλουν να παραμένουν τίμιοι,” σχολίασε αρνητικά ο Γκράσλεϊ.

Παρά το γεγονός, ότι η συνάντηση του Τραμπ με τον Ρόζενσταϊν ενίσχυσε τους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο της αποπομπής του από την ηγεσία του υπουργείου, ο πρόεδρος εκφράστηκε θετικά για την ομάδα της νομικής υποστήριξης χθες το απόγευμα. Ο ίδιος, προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, δηλώνοντας ότι έχει συμφωνήσει για μία προσέγγιση συνεργασίας με την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ, σύμφωνα με την υπόδειξη του δικηγόρου του Λευκού Οίκου, Τάι Κόμπ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για την Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών, που υποστήριξαν την συνέχιση της έρευνας.

Οι εξελίξεις στην έρευνα του Μιούλερ αναμένεται ότι θα επηρεάσουν το προεκλογικό κλίμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, θ’ αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι.

13/04/2018 08:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: