Η Άγκελα Μέρκελ τον “προσκύνησε”: Ο Σερίφης παραμένει στην Ουάσιγκτον και λέγεται Ντόναλντ




Tου Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η χθεσινή επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην Ουάσιγκτον, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την προηγούμενη επεισοδιακή παρουσία της στο Λευκό Οίκο, λίγο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή τη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος της έδωσε το χέρι του για χειραψία και ήταν ένας ευγενικός οικοδεσπότης. Εκείνο όμως που ήταν εντελώς διαφορετικό ήταν η απουσία έπαρσης από την Καγκελάριο και η συγκαταβατικότητα απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Η Καγκελάριος αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στο ρυθμό του Προέδρου Τράμπ.

Όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έτσι και η Μέρκελ, αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσία του Προέδρου Τράμπ, να παραδεχτεί ότι η παρούσα διεθνής συμφωνία για το Ιράν δεν είναι τέλεια και χρήζει βελτιώσεων, συμπληρώνοντας ότι, η επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να περιοριστεί.

  • Κόντρα στην επιμονή αναλύσεων περί του αντιθέτου ο Ντόναλντ Τράμπ, δείχνει ότι έχει επιβάλλει την θέση του σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, αναφορικά με την ανάγκη σοβαρών βελτιώσεων στην ισχύουσα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τράμπ και των Ευρωπαίων συμμάχων για τη διαμόρφωση μιας συμπληρωματικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει αρκετά.

Και όλα αυτά χωρίς, ο Αμερικανός Πρόεδρος, να έχει δεσμευτεί, δεν το έκανε ούτε χθες στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη Μέρκελ, ότι δεν θα αποχωρήσει από την υπάρχουσα συμφωνία με το Ιράν στις 12 Μαίου, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Είναι πραγματικά δύσκολο το Ιράν και οι πιθανοί σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία, να στηρίξει τη μη αποδοχή των βελτιώσεων που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει αυτή τη συμφωνία, όπως, την επέκταση της δέσμευσης για μη κατασκευή πυρηνικών όπλων και μετά το 2025, το σταμάτημα της στρατηγικής αποσταθεροποίησης και υποστήριξης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Κάτι τέτοιο, παρά τους λεονταρισμούς της Τεχεράνης και της Μόσχας, θα αποδείξει σε όλους τους πραγματικούς στόχους του Ιράν, και θα δικαιώσει απόλυτα τον Πρόεδρο Τράμπ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ήταν επίσης απόλυτα συγκαταβατική στο σφυροκόπημα του Αμερικανού Προέδρου, αναφορικά με την υποχρέωση των Ευρωπαίων συμμάχων, να συνεισφέρουν περισσότερο στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας στη συνέντευξη τύπου, ότι πρέπει (η Ευρώπη) να ωριμάσουμε, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ, αξιόπιστο σύμμαχο και φίλο.

  • Ακόμη και στο θέμα του Εμπορίου, όταν ο Πρόεδρος Τράμπ, άσκησε δριμύτατη κριτική στο εμπορικό έλλειμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Καγκελάριος απέφυγε οποιαδήποτε κόντρα και το μόνο το οποίο περιορίστηκα να αναφέρει είναι ότι πολλές χιλιάδες γερμανικά αυτοκίνητα κατασκευάζονται σε εργοστάσια που βρίσκονται στις ΗΠΑ, και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός της σκληρής κριτικής για το εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρώπη και τη Γερμανία, απέφυγε επιδεικτικά να δεσμευτεί για το εάν θα εξαιρέσει τελείως την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους δασμούς στο αλουμίνιο και το χάλυβα, κάτι το οποίο θα ανακοινώσει στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να υποστηρίξουν ότι η χθεσινή συγκαταβατική εμφάνιση της Μέρκελ στο Λευκό Οίκο αποτελεί στρατηγική για να μην προκαλέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο και να πετύχει τους στόχους της, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, από την κρίση στη Χερσόνησο της Κορέας, το θέμα του Ιράν, το διεθνές εμπόριο, και τη Μέση Ανατολή, καθορίζει την ατζέντα και το ρυθμό των εξελίξεων. Το σύστημα χορεύει στο δικό του ρυθμό και ας είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να το καταπιούν.

Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα, στο ρομαντικό δείπνο στο Βερολίνο, να προσπάθησε να περάσει το δακτυλίδι της ηγεσίας της Δύσης στην Μέρκελ, αλλά απέτυχε. Ο Σερίφης παραμένει στην Ουάσιγκτον και λέγεται, Ντόναλντ Τράμπ.

  • Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: