Ο πρίγκιπας Χάρι πρεσβευτής για την νεολαία της Κοινοπολιτείας: Εκσυγχρονισμός της μοναρχίας




Ο πρίγκιπας Χάρι ορίστηκε πρεσβευτής για την νεολαία της Κοινοπολιτείας — ο πιο προβεβλημένος δημόσιος ρόλος του μέχρι σήμερα και ένα αντικείμενο που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη μέλλουσα σύζυγό του στο να ενθαρρύνουν τους νέους να χρησιμοποιούν το δίκτυο αυτό των κυρίως πρώην βρετανικών αποικιών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τον ρόλο αυτόν στον 33χρονο εγγονό της, ο οποίος είναι πέμπτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου και ο οποίος τάσσεται υπέρ του επαναπροσδιορισμού της μοναρχίας σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού.

“Γνωρίζω ότι υπηρετώντας ως πρεσβευτής των νέων ανθρώπων, θα πρέπει να προσπαθήσω να σας παρακολουθώ όλους… η δουλειά μου θα είναι να σας ακούω, το καθήκον μου να διασφαλίζω ότι οι ιδέες σας, οι ανησυχίες σας, οι σκέψεις και οι ελπίδες σας ακούγονται”, δήλωσε ο Χάρι κατά την έναρξη ενός φόρουμ της Κοινοπολιτείας όπου συζητήθηκαν θέματα της νεολαίας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα στις 18 με 20 Απριλίου και θα έχει στόχο την ενίσχυση του δικτύου σε μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία διαπραγματεύεται την έξοδό της από την ΕΕ.

“Επίσης είμαι υπερβολικά ευγνώμων που η γυναίκα την οποία πρόκειται να παντρευτώ, η Μέγκαν, θα συνεργαστεί μαζί μου σε αυτό, για το οποίο και η ίδια είναι κατενθουσιασμένη”, πρόσθεσε ο πρίγκιπας προκαλώντας τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού.

Ο Χάρι θα παντρευτεί στις 19 Μαΐου την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Σε ανακοίνωσή τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% από τα 2,4 δισεκατομμύρια πολίτες της Κοινοπολιτείας είναι μικρότεροι των 30.

Η βασίλισσα είναι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, αλλά εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο ο γιος και διάδοχός της, ο πρίγκιπας Κάρολος, θα πρέπει να τη διαδεχτεί και σε αυτό τον ρόλο.

“Η βασίλισσα είναι σαφώς προσωπικά αφοσιωμένη στην Κοινοπολιτεία αλλά μετά από εκείνη, ίσως ήρθε η ώρα να πούμε ‘η Κοινοπολιτεία θα πρέπει η ίδια να αποφασίζει ποιον θέλει για πρόεδρό της σε κυλιόμενη βάση’ “, δήλωσε την Κυριακή στο BBC ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του είπε ότι αυτό είναι “ένα ζήτημα που θα αποφασίσουν οι 53” (Σ.τ.Σ: χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας και πρώην βρετανικές αποικίες).

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Χάρι εξήρε τον ρόλο της βασίλισσας στην ανάπτυξη της Κοινοπολιτείας και επικαλούμενος μια ομιλία την οποία είχε εκφωνήσει εκείνη το 1947 πρόσθεσε ότι: “είχε πει ότι είτε ζήσει πολλά είτε λίγα χρόνια, αυτά θα τα αφιέρωνε στην υπηρεσία του λαού της Κοινοπολιτείας. Όλοι εμείς εδώ σήμερα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες που η βασίλισσα εξακολουθεί να απολαμβάνει πολλά χρόνια ζωής”.

 

16/04/2018 14:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: