Ο “πόλεμος” στο Αιγαίο δεν διεξάγεται ακόμη με πραγματικά πυρά: Όπλο του Ταγίπ οι πρόσφυγες




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ο «πόλεμος» στο Αιγαίο ξεκίνησε… αλλά δεν διεξάγεται με πραγματικά πυρά, τουλάχιστον όχι ακόμη. Παρά τις προειδοποιητικές βολές και τα σχεδόν καθημερινά «τζαρτζαρίσματα», το ενδεχόμενο μιας πραγματικής ελληνοτουρκικής σύρραξης αντιμετωπίζεται προς το παρόν περίπου ως «αδιανόητο».

Ένα ατύχημα βέβαια, από την άλλη, είναι πιθανό και άκρως επίφοβο, όπως άλλωστε και ένα θερμό επεισόδιο. Ο «αντίπαλος» όμως βάλλει ήδη εναντίον μας… με ανθρώπινες ψυχές, με γυναικόπαιδα και ανθρώπους κατατρεγμένους. Καραβιές προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησαν και πάλι να «ρέουν» προς την Ελλάδα εν όψει θέρους. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Πολλοί, ωστόσο, κινδυνεύουν να γίνουν όργανο στα λαθραία σχέδια του Ερντογάν.

Το ισλαμοσυντηρητικό τουρκικό καθεστώς σπεύδει να αξιοποιήσει εργαλειακά τους πρόσφυγες, όποτε και όπου εκείνο κρίνει σκόπιμο. Όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά και προς τη Συρία. Και όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των τουρκικών συνόρων. Η Άγκυρα «απειλεί» με μεταναστευτικές ροές την Ευρώπη διεκδικώντας ανταλλάγματα όπως είναι η άρση της βίζας, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η οικονομική βοήθεια κ.α.. Θέλει, ωστόσο, να στείλει πρόσφυγες και πίσω στη βόρεια Συρία, στα εδάφη όπου δρουν οι τουρκικές δυνάμεις, με απώτερο στόχο να νομιμοποιηθεί η εκεί τουρκική εισβολή και να κρατηθούν μακριά οι Κούρδοι.

  • Στο εσωτερικό, ο Ερντογάν αρχικά καλωσόρισε περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, θέλοντας μάλιστα να τους μετατρέψει και σε δεξαμενή ψηφοφόρων για το AKP. Όσοι έχουν κλείσει επισήμως πενταετία στη χώρα, θα έχουν και δικαίωμα ψήφου στις επόμενες τουρκικές εκλογές, ενώ περίπου 12.000 Σύροι έχουν ήδη πολιτογραφηθεί στην Τουρκία, αριθμός όμως πολύ μικρός για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, ο Ερντογάν πια υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα για τους Σύρους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επηρεασμένος από τις σφυγμομετρήσεις που θέλουν την τουρκική κοινή γνώμη να κινείται προς πιο εχθρικές απέναντι στους πρόσφυγες κατευθύνσεις. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2019. Ενδέχεται, ωστόσο, να διεξαχθούν πρόωρα, το Νοέμβριο του 2018.

  • Οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα ήθελαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό άνω το 74%) να παραμείνουν εκεί. Ο Ερντογάν, ωστόσο, ενώ άλλοτε τους καλωσόριζε, τώρα τους κηρύττει τον «πόλεμο». Τι είναι άλλωστε ο πόλεμος παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, του μεταναστευτικού συμπεριλαμβανομένου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: