Ο Πομπέο ζητά συμβουλές από Κλίντον και Κέρι: Αύριο, η ακρόαση για τον διορισμό του




Ως πιστό μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο ασκούσε δριμεία κριτική στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σχετικά με την αντίδρασή της στις αιματηρές επιθέσεις του 2012 στη Βεγγάζη της Λιβύης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε “αξιοκατάκριτες”, σχολιάζει το “Politico.”

Στον Πομπέο άρεσε επίσης μία ανάρτηση στο Twitter, που χαρακτήριζε “προδότη” τον Τζον Κέρι, διάδοχο της Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, σήμερα που ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Γερουσία, προσέγγισε τόσο την Κλίντον, όσο και τον Κέρι.

Παράλληλα, ο Πομπέο προσέγγισε κι οποιονδήποτε άλλον εν ζωή πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου να ζητήσει απόψεις και οδηγίες για την άσκηση των νέων καθηκόντων του.

Σύμφωνα με μία πηγή, η Κλίντον εμφανίστηκε διατεθειμένη να τον βοηθήσει.

“Γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες μεγάλης διάρκειας, στις οποίες ζητεί συμβουλές” από πρώην υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε στο “Politico” πηγή που γνωρίζει την προετοιμασία που κάνει ο Πομπέο για να υποστηρίξει τον διορισμό του. “Ο ίδιος κατανοεί τη βαρύτητα της πρόκλησης που έχει μπροστά του” συμπλήρωσε η πηγή.

Καθώς έχει να διαχειριστεί τα καθημερινά καθήκοντά του στη διεύθυνση της CIA, ο Πομπέο συμμετέχει σε ενημερώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, διαβάζει εκτενώς πολύ αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την κατάσταση ξένων χωρών, ενώ συμμετέχει και σε ειδικά τεστ ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις σκληρές ερωτήσεις που θα του απευθύνουν οι γερουσιαστές.

Παράλληλα, ο Πομπέο συνομιλεί με σειρά στελεχών στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, διοικητικών και διπλωματών, που αισθάνονταν ότι είχαν τεθεί στο περιθώριο από τον προηγούμενο υπουργό Ρεξ Τίλερσον.

Η ακρόαση του σημερινού διευθυντή της CIA στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει προγραμματιστεί για αύριο. Παρότι δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν ο Πομπέο έχει κάνει κάποιες πολιτικές συζητήσεις, ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει και μερικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της επιτροπής.

Επίσης, ο Πομπέο σε αντίθεση με τον Τίλερσον φέρεται αποφασισμένος να επιδείξει περισσότερο σεβασμό στους προκατόχους του και σε στελέχη του υπουργείου. Ο Τίλερσον δεν μίλησε ποτέ επί αρκετή ώρα με την Κλίντον ή τον Κέρι, ενώ καλλιέργησε αρνητικό κλίμα για τις επιλογές του, μεταξύ των στελεχών του υπουργείου στον διοικητικό και στον διπλωματικό κλάδο.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Πομπέο θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να διαχειριστεί επιτυχώς τη συνεργασία του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και με τη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ενίοτε αγνοεί.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Πομπέο είναι να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του προέδρου προς το πρόσωπό του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της γραφειοκρατίας του υπουργείου Εξωτερικών”, δήλωσε ο Ιλάν Γκόλντενμπεργκ που υπηρέτησε στο υπουργείο επί προεδρίας Ομπάμα. “Εάν είναι σκληροπυρηνικός και πιστός στην ιδεολογία του, δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των διπλωματών και δεν θα είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής, ούτε αξιόπιστος συνομιλητής στο πεδίο των διεθνών εξελίξεων. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει ν’ αποφύγει την καλλιέργεια εντυπώσεων ότι συνεργάστηκε με μετριοπαθείς κύκλους του υπουργείου, καθώς στην περίπτωση αυτή θα χάσει την επιρροή του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου”, υποστήριξε..

Ο Πομπέο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα θετικά σχόλια του προέδρου Τραμπ για περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ κάτι παρόμοιο έχει επιτύχει μόνο ένας μικρός αριθμός συνεργατών του Αμερικανού προέδρου. Περισσότερο απ’ όλα, ο ίδιος ενδιαφέρεται να υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρά την οδυνηρή εμπειρία του Τίλερσον που συγκρούστηκε με τον Τραμπ, και δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των στελεχών του υπουργείου.

Ο Πομπέο είναι πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, που αποφοίτησε πρώτος από την τάξη του στην στρατιωτική σχολή (West Point). Έχει πάρει διδακτορικό στη νομική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο ίδιος άρχισε μυστικά την προετοιμασία για την ανάληψη της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πολύ πριν από την αποπομπή του Τίλερσον που έγινε στα μέσα Μαρτίου. Ο Πομπέο αναζητούσε συμβουλές για τη νέα του θέση και προσέγγιζε πιθανούς υποψηφίους για ανάληψη καθηκόντων, υπό την ηγεσία του στο υπουργείο.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, η Κλίντον συμβούλεψε τον Πομπέο ν’ αναλάβει δράση για την αποτροπή της φυγής διπλωματών καριέρας που παραιτήθηκαν επί υπουργίας Τίλερσον, σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Η κατανομή των εδρών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι 11-10 μέλη, με την πλειοψηφία κατά μία έδρα να την έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Πομπέο επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Τραμπ, ενώ εκφράζουν φόβο για το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις επιθετικές διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου σε ευαίσθητα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα και η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς που διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον το 2016, ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετος στον διορισμό του Πομπέο, ενώ ο ίδιος δεν είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η άρνηση του Σάντερς είναι ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για τον Πομπέο στους Δημοκρατικούς.

Αντίθετος με τον διορισμό του Πομπέο είναι ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, που συμμετέχει στην επιτροπή. Ο ίδιος εναντιώνεται στον διορισμό του Πομπέο με αφορμή τη στήριξη που παρείχε στον πόλεμο του Ιράκ, την περίοδο της κυβέρνησης Μπους, αλλά και τις σκληρές ανακρίσεις και τα βασανιστήρια που εφαρμόστηκαν.

Σε πολιτικό επίπεδο, παραμένει ανοιχτό το ασυνήθιστο ενδεχόμενο, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ να φέρει τον διορισμό του Πομπέο για ψηφοφορία στη Γερουσία χωρίς την έγκριση της επιτροπής.

11/04/2018 13:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: