Ο Μακρόν έγινε ο άνθρωπος του Τραμπ στην Ευρώπη και όχι μόνο: Με τιμές στον Λευκό Οίκο




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη, επί Προεδρίας Τράμπ.

Τα δύο προεδρικά ζεύγη θα γευματίσουν στο Mount Vernon, στο σπίτι του πρώτου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Ουάσιγκτον. Οι δυο Πρόεδροι θα καταθέσουν στεφάνι στο Arlington Cemetery, προς τιμήν των πεσόντων ηρώων, και ο Πρόεδρος Τράμπ με την Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τράμπ, θα παραθέσουν το πρώτο επίσημο δείπνο στον Πρόεδρο Μακρόν και τη σύζυγό του στο Λευκό Οίκο.

Η επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Γάλλου Προέδρου, ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου, Βουλής και Γερουσίας, και συζήτηση του με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, George Washington.

  • Τράμπ – Μακρόν η χημεία…

Ο Πρόεδρος Τράμπ, επέλεξε να προσκαλέσει τον Εμμανουέλ Μακρόν, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη της προεδρίας του, επειδή οι δυο ηγέτες διατηρούν εξαιρετική προσωπική σχέση. Συνομιλούν συχνά στο τηλέφωνο και διατηρούν ένα στενό συντονισμό σε θέματα ασφάλειας. Ο Γάλλος ευρωπαϊστής φιλελεύθερος ηγέτης, και ο σκληρός υπερασπιστής του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν πολύ περισσότερα κοινά από ότι βλέπει κανείς με μια πρώτη ματιά.

Και οι δυο ηγέτες βλέπουν τους εαυτούς ως αντισυστημικούς πολιτικούς, που αναστάτωσαν το πολιτικό σύστημα της χώρας τους, και κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Αν και βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα, έχουν μια κοινή διάγνωση των αγωνιών που ταλανίζουν τις κοινωνίες των χωρών τους και έχουν αποδείξει ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν προεκλογικές υποσχέσεις τους, ακόμα και όταν δεν είναι πολιτικά δημοφιλείς.

  • Η διμερής σχέση…

Πέρα από την εξαιρετική προσωπική χημεία του Προέδρου Τράμπ με τον Πρόεδρο Μακρόν, η ειδική μεταχείριση που παρέχεται στη Γαλλία, αντικατοπτρίζει την ποιότητα της διμερούς σχέσης των δυο χωρών σήμερα.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία έχει δώσει ευκαιρία στον Αμερικανό Πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Προέδρου Τράμπ στη Γαλλία κινείται στο απογοητευτικό ποσοστό του 15%, ο Προέδρος Μακρόν δεν έχει πολιτικό κόστος για την εξαιρετική προσωπική σχέση του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Στην πραγματικότητα ο γαλλικός ρεαλισμός, συμβαδίζει με την πολιτική, America First, του Προέδρου Τράμπ.

Και οι δυο ηγέτες πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνά της και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχει διαφορετική και καλύτερη συμπεριφορά από άλλες χώρες για να ηγείται του φιλελεύθερου συστήματος της Δύσης. Μιας ηγεσίας απέναντι στην οποία, παραδοσιακά η Γαλλία είναι τουλάχιστον σκεπτική.

Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκαπέντε χρόνια μετά την εποχή που στο Κογκρέσο είχαν αλλάξει όνομα στις τηγανιτές πατάτες και από French fries της αποκαλούσαν freedom fries, λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας στην επέμβαση στο Ιράκ, η δημοτικότητα της Γαλλίας έχει επανέλθει σε αστρονομικά επίπεδα, με το 87% των Αμερικανών να έχουν θετική γνώμη για τη Γαλλία.

  • Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Γαλλία, αλλά δεν είναι η οικονομική ελκυστικότητα της Γαλλίας που το καταφέρνει αυτό. Για την Ουάσιγκτον το Παρίσι, είναι πάνω από όλα ένας αξιόπιστος και ικανός στρατιωτικός σύμμαχος που είναι διατεθειμένος να αναλάβει το βάρος της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή γειτονιά.

Η Γαλλία όχι μόνο ξοδεύει κοντά στο 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, αλλά έχει δείξει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη. Μόνη της ή με συμμάχους η Γαλλία, ανέτρεψε τον Καντάφι στη Λιβύη, πολέμησε τους τζιχαντιστές στο Μάλι, συμμετέχει στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, και συμμετείχε μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία στην τελευταία επιχείρηση εναντίον του Άσαντ στη Συρία.

  • Μακρόν και Γαλλία όχι Μέρκελ και Γερμανία…

Με το να τιμήσει τη Γαλλία στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν, με την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη της προεδρίας του, ενώ μόλις δυο ημέρες μετά η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για δεύτερη φορά για μια απλή επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Τράμπ, στέλνει σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες, και ειδικά στην Γερμανία, ότι οι ΗΠΑ θα ανταμείψουν τους συμμάχους που επενδύουν στην άμυνά τους, έναντι αυτών που διατηρούν εμπορικά πλεονάσματα.

  • Η ατζέντα και τα αγκάθια…

Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα. Οι επίσημες επισκέψεις ηγετών ξένων χωρών στην Ουάσιγκτον αποτελούν γιορτή των διμερών σχέσεων, και η συγκεκριμένη του Προέδρου Μακρόν θα είναι μια εξαιρετικού κλίματος.

Παρόλα αυτά λόγω των σημαντικών διεθνών θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και της χρονικής στιγμής που πραγματοποιείται η επίσκεψη, οι δυο ηγέτες δεν μπορούν να αποφύγουν την συζήτηση για τα δύσκολα θέματα. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ο Πρόεδρος Τράμπ, χαρακτηρίζει μια τραγική συμφωνία, την οποία επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί, και είναι έτοιμος στις 12 Μαΐου, εάν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές που επιδιώκει, να αποχωρήσει από αυτήν και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν βρίσκει αυτή την άποψη μη εποικοδομητική και επικίνδυνη, και ο Γάλλος Πρόεδρος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα του εμπορίου θα είναι επίσης ένα αγκάθι, μετά την οργισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιβάλλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο. Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Τράμπ, να αντιμετωπίσει την ΕΕ με πιο θετικό τρόπο από εμπορικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν πρόκειται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την επαναφορά μιας Transatlantic εμπορικής συμφωνίας. Το Παρίσι ήταν και είναι ούτως ή άλλως σκεπτικό απέναντι σε μια τέτοια συμφωνία.

Η Συρία θα είναι οπωσδήποτε στην ατζέντα. Οι δυο Πρόεδροι συμμάχησαν στην απάντηση εναντίον του Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων. Την ίδια ώρα όμως η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ουάσιγκτον στη Συρία είναι λιγο θολή, και ο Πρόεδρος Μακρόν θα επιδιώξει διαβεβαίωση ότι η Αμερική θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

  • Το μέλλον…

Το πότε η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν θα θεωρήσει ότι το διάστημα χείρας φιλίας στον Πρόεδρο Τράμπ έχει εξαντληθεί είναι ασαφές. Σε καμία περίπτωση ο Γάλλος Πρόεδρος δεν επιθυμεί να φανεί ότι αποτελεί εργαλείο για περαιτέρω διαφωνίες στην Ευρώπη. Αυτός είναι και λόγος που άφησε να γίνει γνωστό ότι συντονίζουν τα μηνύματά τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την Καγκελάριο Μέρκελ, πριν τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ έχουν διαφορετικές απόψεις όσο αφορά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά γνωρίζουν ότι η καλή σχέση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι κάτι το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκλείψει. Η Μέρκελ έχασε τη δική της με την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε με την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο τέλος της προεδρίας του, να της δώσει το δακτυλίδι της ηγεσίας της Δύσης.

Σήμερα είναι αποδυναμωμένη και με πολύ λιγότερο ισχυρή φωνή από ότι στο παρελθόν. Σήμερα στην Ουάσιγκτον ο ισχυρός είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ως ο ηγέτης που μεταφέρει τις απόψεις και τα συμφέροντα της Ευρώπης στις ΗΠΑ. Η ελπίδα είναι ότι θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή τη σχέση για αρκετό διάστημα.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: