Ο Λευκός Οίκος διεξάγει έρευνα για συνεργάτη του Τραμπ: Ενοικίαζε διαμέρισμα από λομπίστα




Ο Λευκός Οίκος διεξάγει εσωτερική έρευνα για τη δραστηριότητα του Σκοτ Προύιτ, του επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία φέρεται να κατέβαλε ένα ποσό πολύ κατώτερο της εμπορικής αξίας του για να ζει σε ακίνητο που ανήκει σε λομπίστα ο οποίος ασχολείται με τομείς ευθύνης της EPA.

Αυτό έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην αμερικανική προεδρία που δεν κατονόμασε (1).

Την Παρασκευή, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News και η ειδησεογραφική υπηρεσία Bloomberg News ανέφεραν ότι τους πρώτους έξι μήνες αφότου μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, ο Προύιτ είχε κλείσει συμφωνία και διέμενε έναντι τιμήματος 50 δολαρίων τη βραδιά -ποσού υποτριπλάσιου της αξίας παρόμοιων ακινήτων στην ίδια περιοχή- σε διαμέρισμα στον λόφο του Καπιτωλίου που ανήκει εξ ημισείας στον Στίβεν Χαρτ, λομπίστα του τομέα της ενέργειας, και τη σύζυγό του.

Σχολιάζοντας την πληροφορία αυτή ο Κρις Κρίστι, ο ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Νιου Τζέρσι, τόνισε πως «δεν ξέρω πώς επιβιώνεις από αυτό, κι αν πρέπει να φύγει, αυτό θα οφείλεται στο ότι ποτέ δεν έπρεπε να είχε μείνει εκεί».

Ο Κρίστι, ο οποίος υπήρξε για σύντομο διάστημα επικεφαλής της ομάδας που ήταν αρμόδια για θέματα που άπτονταν της μεταβίβασης της εξουσίας, έχει κατά καιρούς εγείρει ανησυχίες διότι δεν έχουν γίνει επαρκείς έλεγχοι για συγκρούσεις συμφερόντων στους διορισμούς που έχει κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Προύιτ έχει αποφύγει να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Μέχρι την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος παρέπεμπε τα ερωτήματα για το θέμα στην EPA, η οποία περιοριζόταν να επαναλαμβάνει πως η ενοικίαση του διαμερίσματος από τον επικεφαλής της ελέγχθηκε από τα στελέχη της που είναι αρμόδια για ζητήματα δεοντολογίας και διαφάνειας.

Ο Προύιτ έχει ήδη επικριθεί έντονα διότι ταξίδευε συχνά στην πρώτη θέση, κάτι για το οποίο διεξάγει έρευνα ο γενικός επιθεωρητής της EPA.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς προεξόφλησε πως ο Προύιτ «οδεύει προς την έξοδο» μετά τις αποκαλύψεις αυτές: «νομίζω πως έχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», έκρινε.

  • 1 Nicholas, Peter, «White House Probes EPA Chief Pruitt Over His Links to Lobbyist», The Wall Street Journal, 2α Απριλίου 2018, (απαιτείται συνδρομή για την ανάγνωση του πλήρους κειμένου).

03/04/2018 03:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: