Ο εισαγγελέας επιδιώκει κατάθεση του Τραμπ: Δεν είναι στόχος «σε αυτή τη φάση», λέει…




Ο αμερικανός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ανέφερε τον περασμένο μήνα απευθυνόμενος σε δικηγόρους οι οποίοι εκπροσωπούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι συνεχίζει να εξετάζει τις ενέργειες του μεγιστάνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δεν είναι στόχος της έρευνας για διάπραξη εγκλήματος (criminal target) για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 «σε αυτή τη φάση».

Αυτό έγραψε την Τρίτη η εφημερίδα The Washington Post.

Ο Μιούλερ, κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων με τους δικηγόρους του Τραμπ στις αρχές Μαρτίου για το ενδεχόμενο να καταθέσει ο πρόεδρος της χώρας, ανέφερε ότι οι ενέργειές του μεγιστάνα αποτελούν ένα από τα αντικείμενα της έρευνάς του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ποστ, η οποία επικαλέστηκε τρεις πηγές ενήμερες για όσα συζητήθηκαν, τις οποίες δεν κατονόμασε (1).

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τζέι Σέκουλοου και ο πρώην δικηγόρος του Τζον Ντάουντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο Μιούλερ φέρεται επίσης να είπε στους δικηγόρους του Τραμπ ότι ετοιμάζει μια έκθεση για τις ενέργειες του ρεπουμπλικάνου προέδρου αφού ανέλαβε την εξουσία και το ενδεχόμενο να παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.

Ο ειδικός εισαγγελέας «επέμεινε» ότι θεωρεί απαραίτητο «να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ», προκειμένου «να αντιληφθεί εάν και κατά πόσον είχε οποιονδήποτε δόλιο σκοπό να παρακωλύσει την έρευνα για τη Ρωσία» και να «ολοκληρώσει αυτή την πτυχή της έρευνάς του», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ουάσινγκτον Ποστ σημείωσε ότι ο Τραμπ και ο στενός κύκλος του ερμήνευσαν όσα είπε ο Μιούλερ ως διαβεβαίωση πως ο κίνδυνος να του ασκηθεί ποινική δίωξη είναι μικρός, αλλά πρόσθεσε πως κάποιοι από τους συμβούλους του προέδρου τον προειδοποίησαν ότι ο Μιούλερ ενδέχεται να του στήνει παγίδα για να δώσει μια κατάθεση που θα μπορούσε να τον θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από νομική άποψη.

Ο Μιούλερ ερευνά το εάν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 καθώς και το εάν ο Τραμπ αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη και την έρευνα για τη Ρωσία.

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία και επαναλαμβάνει συνεχώς πως θεωρεί την έρευνα του Μιούλερ μέρος ενός «κυνηγιού μαγισσών».

04/04/2018 04:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: