Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον προεκλογικό αγώνα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ένα νέο ύπουλο παιγνίδι εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία διά στόματος του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε δημόσια τον εκβιασμό της.

Στην ουσία διαμηνύει ότι για να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να παραδοθούν στην …ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη οι οκτώ αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, που ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες» και «τρομοκράτες».

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον προεκλογικό αγώνα.

  • Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για δημιουργία θερμού επεισοδίου, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Εάν οι αριθμοί του κόμματος του κ. Ερντογάν, του AKP, και των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων δεν είναι τα αναμενόμενα, εκτιμάται ότι μία πολεμική κίνηση στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι πιθανή. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία ακολουθούν προσεκτική πολιτική και αποφεύγουν τις προκλήσεις.

Στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο και στην Κύπρο η απόφαση είναι αυτή η πρόκληση, όποια και αν είναι η μορφή της, να μην αναπάντητη σε όλα τα επίπεδα.

Στη γνωστή πλέον συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε τα εξής για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών:

  • «Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: ‘Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα…»

Όταν ο κατευθυνόμενος δημοσιογράφος τον ρώτησε αν (η Ελλάδα) «έχει γίνει «κέντρο συγκέντρωσης», ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε:

  • «Ναι, κάτι τέτοιο έχει γίνει… Και μετά σκορπίζονται σε όλη την Ευρώπη. Κανονίστε πρώτα τους 8. Ξέρετε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή. Εσείς μας πιέζετε, εμείς θέλουμε να το κάνουμε εύκολο, αλλά εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο και αυτή τη στιγμή αυτό, που λέει η έκθεση, δείχνει μετά βεβαιότητας ότι είναι μία έκθεση που θέλει να καταστρέψει τελείως τις σχέσεις. Μόνο εποικοδομητική δεν είναι και επίσης είναι και άδικη».

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, απάντησε αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:

  • Οι αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα είναι απαράδεκτες και απορριπτέες, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» κάθε αναφορά σε ανταλλαγή ή συμψηφισμό με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Παράλληλα σημειώνει πως κρατάει το θετικό σκέλος των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, περιμένοντας ωστόσο όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και προσθέτει:

«Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτες και απορριπτέες. Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: