Ο Ερντογάν “κουνάει το δάχτυλο” στις ΗΠΑ και κρατάει τη Τουρκία στο γύψο για “όσο χρειαστεί”




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις δικές τους ενέργειες, αν θέλουν τον επαναπατρισμό ενός Αμερικανού πάστορα ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές και κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα “εγκέφαλος” του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.

Όμως αυτή δεν ήταν η μόνη αναφορά στις ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει  νέα επίθεση στην Ουάσιγκτον την οποία κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εξοπλίζει τους τρομοκράτες γεγονός και ουσιαστικά είναι η πηγή του κακού.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό,  είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονος οτι τα πληρώνει. Δυστυχώς, όμως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του Συνασπισμού μπορούν να δίνουν όπλα σε τρομοκρατικές οργάνώσεις, εννοώντας τους αντάρτες του PKK.

Και αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος. “Από που λοιπόν προέρχεται η απειλή;” Έρχεται πρώτα απ ‘όλα από τους στρατηγικούς μας εταίρους”.

Επίθεση και στην Αυστρία

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

“Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί” είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία “θα πληρώσουν το τίμημα”.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με “10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό”, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να παραταθεί και για 10η φορά

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί ακόμη και για 10η φορά, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

“Θα εξακολουθήσουμε να την παρατείνουμε για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί”, είπε σε μια συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (Deik) στην Κωνσταντινούπολη.

Την Τετάρτη, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε, για έβδομη φορά, παράταση τριών μηνών στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι θα έπρεπε να την καλωσορίζουν καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων καθώς αποτρέπει τις απεργίες. “Μας αναστατώνει όταν οι επιχειρηματίες μας λένε ότι θα πρέπει να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, πρόσθεσε.

Η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέκρινε τον Ερντογάν για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες τους οποίους στηρίζει έχουν χάσει “εκατοντάδες” μαχητές αφότου ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη βορειοδυτική Συρία, πριν από τρεις μήνες.

Η Τουρκία και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ξεκίνησαν την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής έχουν εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή του Αφρίν.

“Εκτός από τους 56 μάρτυρές μας, ο FSA είχε εκατοντάδες μάρτυρες”, είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΤV, TRT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: