Ο Ερντογάν έστειλε στη φυλακή και 705 βρέφη: Έκθεση καταπέλτης από την Αρμοστεία του ΟΗΕ




Την περασμένη Δευτέρα 23 Απριλίου, Ημέρα του  Παιδιού, που ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να την “τιμήσει” όρισε μπροστά στις κάμερες, Πρόεδρο, έναν μαθητή, την ίδια ώρα έστελνε στη φυλακή, ένα ακόμα  βρέφος, με τη μητέρα του. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ΤR724, ο αριθμός των βρεφών που μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής μαζί με τις μητέρες τους, από  τότε που ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ξεκίνησε το διωγμό, κατά των γκιουλενιστών, έφθασε ήδη τα 705.

Το τελευταίο βρέφος που μεγαλώνει στη φυλακή από την περασμένη Δευτέρα,  είναι 2 μηνών και ονομάζεται Uğur Akif Hazar. Η μητέρα του, Zeynep Hazar, συνελήφθη στην επαρχία Μπολού για σχέσεις με το κίνημα Gulen. Η 7χρονη αδελφή του Ugur Akif, παραδόθηκε σε συγγενείς της.

Το δύο μηνών βρέφος που οδηγηθηκε με τη μητέρα του στη φυλακή. Photo: www.tr724.com

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) τον Μάρτιο του 2018, ανέφερε ότι 600 γυναίκες με μικρά παιδιά βρίσκονταν υπό κράτηση στην Τουρκία μέχρι τον το Δεκέμβριο του 2017 και καλούσε την Άγκυρα να σταματήσει τις φυλακίσεις εγκύων και λεχώνων .

Στην 28-σέλιδη έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει τα εξής όσον αφορά την κράτηση, σύλληψη και τα βασανιστήρια των εγκύων γυναικών και των παιδιών στην Τουρκία το 2017:

Η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι περίπου 600 γυναίκες με μικρά παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 γυναικών που ήταν έγκυες ή είχαν μόλις γεννήσει. “Το Γραφείο της Υύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, τεκμηρίωσε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις γυναικών που γέννησαν πριν ή αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Το OHCHR έλαβε αναφορά σχετικά με μια γυναίκα που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από αστυνομικό κατά τη σύλληψη. Επιπλέον, ΜΚΟ έθεσαν υπόψη του OHCHR τουλάχιστον έξι περιπτώσεις γυναικών που κρατήθηκαν ενώ επισκέπτονταν τους συζύγους τους στη φυλακή. Είτε φυλακίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους είτε διαχωρίστηκαν βίαια από αυτά’’.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, περισσότερες από 17.000 γυναίκες συνοδευόμενες από 705 μωρά έχουν φυλακιστεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

Οι γυναίκες, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης,  κατηγορούνται για την παροχή υποτροφιών, οργάνωση πωλήσεων, κατάθεση χρημάτων στο πιστωτικό ίδρυμα Bank Asya (συμφερόντων υποστηριχτών του Γκιουλέν), ή στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Άλλες κατηγορίες αφορούν στη συνδρομή των εφημερίδων Ζαμάν και Μπογκούν η επειδή χρησιμοποίησαν την εφαρμογή μηνυμάτων Βylock.

Ωστόσο σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα “η ποινή φυλάκισης αναβάλλεται για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή που βρίσκονται εντός έξι μηνών από τη γέννα”. Οι ειδικοί λένε ότι σύμφωνα με το νόμο, η σύλληψη κι φυλάκιση  εγκύου γυναίκας και όσων έχουν βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών δεν είναι επιτρεπτή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επίσης έχει θέσει αυτομάτως υπό την προστασία του το νεογέννητο ή το αγέννητο παιδί.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού ανακοίνωσε στις 18 Απρίλη 2018 ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε φυλακισει από τις 15 Ιουλίου 2016, 77.081 άτομα  για φερόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

Πηγή: tr247, scf, OHCR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: