Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει 77 χιλιάδες άτομα, με αφορμή το αμφιλεγόμενο πραξικόπημα




Η τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει φυλακίσει 77.081 άτομα από τις 15 Ιουλίου 2016 για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Gülen, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόηλου την Τετάρτη.

Ο υπουργός Σόηλου κατά τη διάρκεια ομιλίας δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση διεξήγαγε 20.409 επιχειρήσεις το 2017 και ότι 20.478 άνθρωποι συνελήφθησαν και τα τουρκικά δικαστήρια τούς προφυλάκισαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία με στόχο τα μέλη του κινήματος Gülen .

Σύμφωνα με τον Σόηλου, η τουρκική κυβέρνηση διενήργησε επίσης 6.242 επιχειρήσεις εναντίον υποτιθέμενων μέλών του κινήματος κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 και φυλάκισε 2.706 άτομα.

Η Τουρκία επιβίωσε από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 249 ανθρώπων, αναφέρει το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης. Αμέσως μετά η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)και ο αυταρχικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψαν την ευθύνη στο κίνημα Gülen.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνήθηκε έντονα ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας , αλλά ο Ερντογάν , που αποκάλεσε την απόπειρα “δώρο από τον Θεό” ξεκίνησε μια εκτεταμένη εκκαθάριση στα κρατικά θεσμικά όργανα, φυλακίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Η Τουρκία έχει αναστείλει ή απολύσει περισσότερους από 150.000 δικαστές, δασκάλους, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους από τον Ιούλιο του 2016. Στις 13 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 169.013 άτομα έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών για ποινικές κυρώσεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή: stockholmcf.org

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: