Ένας από τους ανθρώπους του Τράμπ πληρώνεται από τον Ερντογάν: Έτσι διασώζεται η Τουρκία…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τα σχεδόν είκοσι χρόνια που πέρασα στην Ουάσιγκτον, κυνηγώντας την είδηση στις αίθουσες τύπου και στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, του Στέητ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Κογκρέσου, με έκαναν να μάθω ότι εάν μια χώρα θέλει να έχει πιθανότητες καλής πρόσβασης στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, θα πρέπει να έχει δυνατό και με τρομερές διασυνδέσεις, εκπρόσωπο. Με απλά λόγια να έχει δυνατή και δικτυωμένη εταιρία lobbying.

Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει εδώ και χρόνια να παραμένει στην ανόητη και ξεπερασμένη λογική ότι δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο, διότι έχει την Ομογένεια. Αποτέλεσμα αυτής της ανόητης λογικής είναι, η χώρα μας σε ετήσια βάση να κερδίζει ένα όμορφο, με πολλές φωτογραφίες πανηγυράκι στο Λευκό Οίκο, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, και έξω από την πόρτα.

Ευτυχώς, βέβαια, και πρέπει να το λέμε, που υπάρχουν και κάποιοι πατριώτες ομογενείς από Ελλάδα και Κύπρο, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουν το κενό.

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά εδώ και δεκαετίες σε κάθε Προεδρία των ΗΠΑ, φροντίζει, να προσλαμβάνει και να έχει στην υπηρεσία της τις πλέον δικτυωμένες εταιρίες lobbying, με πρόσβαση στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για κακή μας τύχη, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ, δεν αποτελεί εξαίρεση, γιατί πολύ απλά έτσι δουλεύει αυτή η πόλη και είναι απόλυτα νόμιμο. Το καθεστώς Ερντογάν, φρόντισε άμεσα και πολύ έξυπνα, να προσλάβει τον πιο δικτυωμένο στην κυβέρνηση Τράμπ, λομπίστα, τον Μπράϊάν Μπάλλαρντ (Brian Ballard», ιδιοκτήτη της “Ballard Partners”. Το δυνατό χαρτί του κ. Μπάλλαρντ, είναι ότι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πρώην πελάτης του. Τον είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τράμπ, στη Φλόριντα, αμέσως όταν κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Όπως αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό, Politico, πρόκειται για μια μικρή για τα δεδομένα εταιρία δημοσίων σχέσεων, η οποία αμέσως με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, στην Προεδρία, νοίκιασε γραφεία στο δεύτερο όροφο, του Homer Building, στο κέντρο της Ουάσιγκτον, με σχέδιο να τα διατηρήσει για πέντε χρόνια. Τα κράτησε μόνο για ένα. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, η εταιρία μετακόμισε σε μεγαλύτερα γραφεία στον 4ο όροφο, για να μπορέσει ο κ. Μπάλλαρντ, να στεγάσει τους νέους λομπίστες που προσέλαβε.

Και μιλάμε για μια εταιρία σφηκοφωλιά υποστηρικτών της Τουρκίας. Ανάμεσα στις προσλήψεις του κ. Μπάλλαρντ, ο πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, και υπέρμαχος της Τουρκίας για χρόνια στο Κογκρέσο, Ρόμπερτ Γουέξλερ (Robert Wexler). Το λουλούδι, και ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών για Δημόσιες Σχέσεις και Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, επί Υπουργίας Μάντλην Όλμπράϊτ, Τζέημι Ρούμπιν. Με τον κ. Ρούμπιν, σύζυγο του άλλου λουλουδιού, της δημοσιογράφου του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, έχω προσωπική πείρα, διότι ακόμα θυμάμαι τον άγριο καυγά μας στην αίθουσα τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε Υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, στην Κύπρο.

Η θρασύτατη απάντησή του σε σχετική ερώτησή μου στο briefing, ήταν, “τι γύρευε αυτός εκεί”. Βέβαια την επομένη αναγκάστηκε να την καταπιεί αμάσητη και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από το βήμα του Στέητ Ντιπάρτμεντ, σε διευκρινιστική μου ερώτηση.

Ο κ. Μπάλλαρντ, υπέγραψε συμβόλαιο με το καθεστώς Ερντογάν, για 125.000 δολάρια το μήνα στις 11 Μάϊου, λίγες ημέρες πριν οι μπράβοι του Ταγίπ Ερντογάν, σπάσουν στο ξύλο διαδηλωτές, έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρία, ο κ. Μπάλλαρντ, συναντήθηκε αρκετές φορές, με στελέχη της κυβέρνησης Τράμπ, για λογαριασμό της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων του κ. Sean Cairncross, ανώτερο σύμβουλο του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, και τον κ. Matt Mowers, αξιωματούχο του Στέητ Ντιπάρτμεντ, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Τράμπ.

Ανάμεσα στους άλλους πελάτες της εταιρίας του κ. Μπάλλαρντ, είναι η Amazon, η Dish Network, η Uber, και η Pernod Ricard  που κατασκευάζει το ουίσκι Jameson και την βότκα Absolut.

Ο κ. Μπάλλαρντ, συγκέντρωσε εκατομμύρια, για την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Τράμπ, και συνεχίζει να συγκεντρώνει εκατομμύρια για την εκστρατεία επανεκλογής του. Ένας από τους υπασπιστές του, ο κ. Wiles, ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του κ. Τράμπ στην κρίσιμη για την εκλογή του πολιτεία της Φλόριντα.

Σε αντίθεση με άλλους που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο, δεν το διαφημίζει και κάνει αθόρυβα και μεθοδικά τη δουλειά του. Γνωρίζει το Ντόναλντ Τράμπ, περίπου 30 χρόνια, από τότε που ο σημερινός Πρόεδρος έγραψε το βιβλίο,  “The Art of the Deal”. Ταξίδευε συχνά με τον Πρόεδρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αυτό τον βοήθησε να έχει διαμορφώσει στενή σχέση και με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μινούτσιν. Μιλάει πολύ συχνά και αθόρυβα με τον Πρόεδρο.

Για όσους λοιπόν ψάχνονται, αναφορικά με τους λόγους, που η Ουάσιγκτον έχει εξαντλήσει και συνεχίζει να εξαντλεί, κάθε όριο υπομονής απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία, οι λόγοι είναι εμφανείς. Η Τουρκία και ο Ερντογάν, έχουν στρατηγική και έχουν προσλάβει δυνατά εργαλεία στην Ουάσιγκτον. Εμείς, φωτογραφίες, και προσπάθεια να ερμηνεύσουμε μια αποστροφή μιας καθαρά επετειακής ομιλίας του Προέδρου, για την 25η Μαρτίου, όπως μας συμφέρει, για να συμπεράνουμε ότι θα κάνει νταντά την Τουρκία εάν μας πειράξει.

Κάποιοι, έχει βγάλει για χρόνια η γλώσσα μας μαλλιά να λέμε και να επισημάνουμε τα αυτονόητα. Και στην Αθήνα, Novartis, διχασμός, εθνομηδενισμός, κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας ασφάλειας, και ο χορός της ανοησίας καλά κρατεί.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: