Ο Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης εμμένουν στις θέσεις τους: Αναμένουν τον Γκουτέρες




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά το δείπνο που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αυτό να επισυμβεί.

Ωστόσο επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις Θέσεις τους.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το δείπνο που είχε με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είπε ότι όπως ανακοίνωσαν και τα ΗΕ, υπήρξε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ. Ακιντζί κατά τη διάρκεια της οποίας “με ευθύτητα και πραότητα έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου, διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν”.

“Έχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ να επισυμβεί”.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι «διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν. Έχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, αν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, (αυτό) να επισυμβεί».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κοινό έδαφος σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε «αν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους!».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ακκιντζί επέμενε στο θέμα της δημιουργίας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήγειρε το θέμα, αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, δηλαδή είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε και μικτής επιτροπής κλπ».

Ερωτηθείς αν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει ένσταση στον διορισμό ενός απεσταλμένου ή μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν αποκλείεται αυτό».

Σε ερώτηση αν κατά το δείπνο τέθηκαν θέματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ήταν ένας διάλογος που επικεντρωνόταν. Έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές, κατά πόσο η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα τα οποία υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε. Αλλά σε λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε».

Κληθείς να πει αν έχουν συζητήσει για θέματα διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε «ναι. Έχουμε πει ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί θέτει θέμα φυσικού αερίου και ερωτηθείς αν η δική μας πλευρά έχει θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα αρχίσει μια εκ νέου περίοδος προπαρασκευής ή αν θα είναι μια περίοδος στασιμότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή».

Αλλαγή διαδικασίας ζητά ο Ακιντζί

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έθεσε θέμα αλλαγής της διαδικασίας. Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέφερε πως τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά, «στο σημείο που έφτασαν σήμερα οι εξελίξεις».

Ανέφερε πως «δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε ξανά στις ίδιες μεθόδους». Οι δύο πλευρές επανέλαβε, διατηρούν τις θέσεις που είχαν στον Κρανς Μοντάνα. Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Μουσταφά  Ακιντζί δήλωσε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να θίξει γι’αυτό και κατέθεσε τις δικές τους προειδοποιήσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι στο Κράν Μοντάνα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Έσπευσε να αναφέρει πως είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάθηκε μετά το σχέδιο Ανάν..

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΚΥΠΕ και τον Φιλελεύθερο
Περισσότερες ειδήσεις από την Κύπρο εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: