Νέο μήνυμα στον Ερντογάν: Ο Τράμπ μελετά το άνοιγμα γραφείων από τους Κούρδους της Συρίας




ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Συναγερμό στην Τουρκία προκαλεί η αναμενόμενη απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας Γραφείου στην Ουάσιγκτον του SDF της Συριακής Οργάνωσης που ο πυρήνας της είναι οι Κούρδοι του PYD, στη Συρία.

Πλεον εάν γινει  αποδεκτό το αίτημα, θα δοθεί το πράσινο φως για λειτουργία  γραφείων της οργάνωσης που η Τουρκία θεωρει ως «τρομοκρατική» και παρακλάδι του ΡΚΚ  και σε άλλες χώρες, ενώ ηδη λειτουργούν γραφεία σε μια σειρά πρωτεύουσες όπως η Μόσχα, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η τουρκική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις σε όλα τα επίπεδα στην Ουάσιγκτον αλλά δεν αποδίδουν, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρει το SDF και τους Κούρδους τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο τους στο έδαφος της  Συρίας και προειδοποιούν μαλιστα ότι η επίθεση της Τουρκίας εις βάρος του PYD και της ένοπλης πτέρυγας του  YPG αποδυναμώνει τελικά τον αγώνα εναντιον του ISIS.

Οι πληροφορίες μάλιστα που φθάνουν από την περιοχη του Αφριν, στην Βόρεια Συρία, που εχει πέσει  στα χέρια των Τουρκικών δυνάμεων ότι επιχειρείται  αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής, με την μεταφορά Αράβων από το ανατολικό Qalamoun και εγκατάσταση τους στο Αφριν, εκτοπίζοντας τους Κούρδους, του Γιεζιντι και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, εχει προκαλέσει ανησυχία στην Δύση, καθως είναι προφανες πλεον ότι οι προθέσεις της Τουρκίας στην Συρία δεν ειναι και τόσο «αγαθές».

Μοναδικό ανάχωμα προς το  παρον στην τουρκική διάθεση για επέκταση προς το νότο, εφόσον η Ρωσια συνεχίσει να εκμεταλλεύεται για λογαριασμο της τις επιδιώξεις της Τουρκίας, είναι οι Κούρδοι του PYD που συγχρόνως αποτελούν σταθερό σύμμαχο της Δύσης, παρά την εγκατάλειψη τους στις διαθέσεις των Τούρκων σε ότι αφορα το Αφριν, από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Τουρκία μέσω της κρατικής TRT εδωσε χθες έναν κατάλογο με την διεθνή εκπροσώπηση των «τρομοκρατών» του PYD, θέλοντας να στειλει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί την ίδρυση νέων γραφείων του στο εξωτερικό:

  • Στην ημιαυτόνομη  Κουρδική περιοχη του Βόρειου Ιράκ KRG  λειτούργησε το πρώτο γραφείο του ΥPG στο εξωτερικό, στην πόλη Σουλεϊμανίγια ηδη από τον Αύγουστο του 2015. Το γραφείο αυτό αντιπροσωπεύει τα καντόνια Αφριν, Κόμπανι, και Τζαζιρα στην Βόρεια Συρία.

Ο Μπαρζανι κωλυσιεργούσε να απαντήσει στο αίτημά για λειτουργία του γραφείου στο Αρμπιλ και έτσι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν το Γραφειο στην Σουλεϊμανίγια.

Ο Μπαρζανι μετα την αποτυχημένη στην σύλληψη και εκτέλεση της πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδικού Ιράκ τον Σεπτέμβριο 2017, προκάλεσε την κινητοποίηση της Τουρκίας που πήρε μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ ενώ συγχρόνως κινήθηκε και η ιρακινή κυβέρνηση υποχρεώνοντας την KRG (Kurdish Regional Government) να ακυρώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Παρά την υποχώρηση του Μπαρζανι η εμπιστοσύνη μεταξυ της Αγκυρας και της KRG εχει κλονισθεί, καθως η Τουρκία θεωρούσε οτι ο Μπαρζανι θα μπορούσε να αναδειχθεί «σύμμαχος» της εναντιον του ριζοσπαστικοποιημένου ΡΚΚ και των Κούρδων της Συρίας του PYD που αποτελούν και αντίπαλο του στην περιφερειακή ενδοκουρδικη αναμέτρηση για τον έλεγχο του κουρδικού κινήματος.

  • Η Ρωσία αν και σύμμαχος της Τουρκίας στην Συρία, ηταν η δεύτερη  χώρα που επέτρεψε  στο PYD να ανοίξει γραφείο στο έδαφος της, έστω και με διαφορετικό ονομα «Αντιπρόσωποι του Δυτικού Κουρδιστάν» καθως το PYD χαρακτηρίζει τις κουρδικές περιοχες της Συρίας ως «Δυτικό Κουρδιστάν». Το γραφείο στην Μόσχα άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν οι ρωσοτουρκικες σχεσεις βρισκόταν στο ναδίρ, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τουρκικά F-16 τον Νοέμβριο του 2015.

Το ενδιαφερον είναι ότι στα εγκαίνια του Γραφείου ηταν παρων Γιαζιντι βουλευτής του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, το οποίο το καθεστώς Ερντογαν συνδέει με το ΡΚΚ, προκειμένου να το αποκλείσει από την Βουλή στις επερχόμενες εκλογές. Σαν αποτέλεσμα του πογκρόμ εναντιον του HDP ο πρόεδρος του Σ. Ντεμιρτας είναι στην φυλακή, ενώ εχουν επίσης φυλακισθεί οι μισοί βουλευτές του και 6000 στελέχη του.

Παρά την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξυ της Μόσχας και της Αγκυρας, και την σιωπηρή ανοχή που έδειξε η Ρωσία στην τουρκική εισβολή στην Συρία, η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις  της κυβέρνησης Ερντογαν  για αναστολή λειτουργίας του κουρδικού Γραφείου.

  • Το τρίτο Γραφειο του PYD στο εξωτερικό άνοιξε στην Πράγα, τον Απρίλιο του 2016, όμως στο τελος του 2016 το γραφείο αδρανοποιήθηκε  καθως δεν υπηρξε η υποστήριξη που περίμεναν οι Κούρδοι, από την τσεχική κυβέρνηση, η οποια με δηλωση της τοτε ανακοίνωνε ότι δεν αναγνωρίζει τις εδαφικές βλέψεις στην Βόρεια  Συρία.

Όμως οι σχεσεις της Τουρκίας με την Τσεχία επιδεινωθήκαν τον Φεβρουάριο όταν οι τσέχικες Αρχές συνέλαβαν βάσει εντάλματος που ειχε εκδώσει η Τουρκία, τον πρωην ηγέτη του PYD Σαλιχ Μουσλιμ, ο οποίος όμως λιγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο Μουσλιμ είναι στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων από τις τουρκικές Αρχές.

  • To PYD από την Άνοιξη του 2016 λειτουργεί γραφείο στην Στοκχόλμη. Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου ειχε παρέμβει προσωπικά στην σουηδή ομόλογο του εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της Αγκυρας για την  εξέλιξη αυτή.

Η απαντηση ηταν απογοητευτική για την Τουρκία, καθως η απαντηση της κ.Βάλλστρομ ηταν ότι το γραφείο δεν ειχε διπλωματικό καθεστώς, και οι Σουηδικές Αρχές είναι  σε …επαφή με αυτό.

  • Την Άνοιξη του 2016 το PYD άνοιξε Γραφειο και στο Βερολινο, παρουσία μάλιστα και Γερμανών βουλευτών. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές (που επικαλούνται στοιχεία των γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών) το ΡΚΚ εχει τουλάχιστον 14.000 μέλη  και οπαδούς στην Γερμανία.

Αν και η δράση του ΡΚΚ απαγορεύεται, καθώς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, οι οπαδοί του δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς συλλόγους και ενώσεις, ενώ εχουν την στηριξη αρκετών Γερμανών βουλευτών και αναζητούν πρόσβαση στους κούρδους μεταξύ των 2,5 εκατομμυρίων Τούρκων μεταναστών στην Γερμανία.

  • Την ιδια περίοδο την Άνοιξη 2016 το PYD άνοιξε στο Παρίσι Γραφείο με τον τιτλο «Γραφείο  Εκπροσώπησης της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης Rojava».

Η λειτουργία του Γραφείου κάθε άλλο παρα ηταν τυχαία, καθως η Γαλλία στηρίζει σταθερά τους Κούρδους της Συρίας και η πρόσφατη στηριξη που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αλλα και η γαλλική αποδοκιμασία της επιχείρησης στο Αφριν, προκάλεσε μίνι κριση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Εμ. Μακρον μαλιστα στις 30 Μαρτίου υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του PYD προσφέροντας εγγυήσεις ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την σταθεροποίηση της Συρίας και τη στηριξη των Κούρδων μαχητών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης που κατηγόρησε το Παρίσι για νομιμοποίηση και στηριξη «τρομοκρατών».

  • Το άνοιγμα Γραφείου εκπροσώπησης του PYD στην Ουάσιγκτον, πέραν της νέας όξυνσης της κρίσης που ηδη υπάρχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα στηριξης των Κούρδων της Συρίας, την στιγμη που η εγκατάλειψη τους στο πεδίο του Αφρίν, εχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της αμερικανικής παρέμβασης στην συριακή κρίση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: