Νέα ήττα υπέστη η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Λόρδων, επί του νομοσχεδίου για το Brexit

File Photo: Britain’s Prime Minister Theresa May leaves after attending a Cabinet meeting at Downing Street in central London, Britain. EPA, NEIL HALL
Μία ακόμα ήττα στη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ υπέστη στη Βουλή των Λόρδων η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Τα μέλη της Άνω Βουλής υπερψήφισαν με 335 ψήφους υπέρ και 244 κατά τροπολογία που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι μία ενδεχόμενη απόρριψη της τελικής συμφωνίας του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές δε θα συνεπάγεται αυτόματα έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι μια τέτοια απόρριψη θα σήμαινε πως δε θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ πριν από το Brexit.

Παρά το πλήγμα για την κυβέρνηση η ψήφος στη Βουλή των Λόρδων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά σημαίνει ότι η τροπολογία θα έρθει κάποια στιγμή προς ψήφιση και στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκεί η κυβέρνηση διατηρεί μία ισχνή πλειοψηφία με στήριξη του DUP, αλλά εκτιμάται ότι αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές θα μπορούσαν να στηρίξουν την τροπολογία.

Η Βουλή των Λόρδων έχει επίσης μεταξύ άλλων υπερψηφίσει εναντίον της βούλησης της κυβέρνησης τροπολογίες για διατήρηση μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και για διατήρηση της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, που συνεπάγεται συνέχιση ισχύος της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βρετανικών υποθέσεων.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 30/04/2018 21:47

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal