“Ναυάγησαν” οι γαλλικές φρεγάτες προτού πλεύσουν στο Αιγαίο; Τι λέει ο γαλλικός Τύπος




Λόγους επιχειρησιακών αναγκών επικαλείται το γαλλικό πολεμικό ναυτικό και όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το ενδεχόμενο μίσθωσης των δύο φρεγατών FREMM από την Ελλάδα.

Το εξειδικευμένο σε θέματα Άμυνας περιοδικό Mer et Marine αναφέρει πως παρά τις δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, οι οποίες βασίστηκαν σε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία δεν θα δώσει τις φρεγάτες, όπως κομψά είχε δηλώσει και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρί, παραπέμποντας απλά σε συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Μάλιστα οι συντάκτες του κειμένου επικαλούνται πηγή στο Παρίσι, που δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα να δοθούν στην Ελλάδα δύο FREMM, αυτή η δήλωση είναι εντελώς αβάσιμη».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τις ελληνικές δηλώσεις οι Γάλλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές δηλώσεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ανανεωμένης έντασης με την Τουρκία. Οι ιστορικά δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πάλι τεταμένες και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βλέπουν τους Τούρκους αντιπάλους τους να ενισχύονται, ιδιαίτερα στον ναυτικό τομέα. Επομένως, το ελληνικό ναυτικό θα ήθελε να έχει νέες μονάδες το συντομότερο δυνατό».

Το Γαλλικό περιοδικό πάντως δεν κλείνει εντελώς την υπόθεση της ελληνογαλλικής συνεργασίας και αναφέρει πως η ανάγκη της Ελλάδας για μεγαλύτερης δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού σε αεράμυνα και ανθυποβρυχιακό πόλεμο θα στρέψουν το ενδιαφέρον στις φρεγάτες τύπου Belharra, για την αγορά των οποίων οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Πηγή: Mer et Marine

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: