Να μείνει η Θράκη έξω από την εξαιρετικά επικίνδυνη προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν




ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα  θα πρεπει να είναι η Αθήνα εάν  επιχειρηθεί από τουρκικής πλευράς η μεταφορά των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, και στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονοτητας, ή στην Θρακη , με αφορμή την προεκλογική καμπάνια του κυβερνόντος ΑΚΡ και των συμμάχων του, των Γκρίζων Λύκων.

Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν  κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του Ταγίπ Ερντογαν, ακομη και ο ίδιος ο γιος του τούρκου ηγέτη, Μπιλάλ, είχαν πραγματοποιήσει περιοδείες στην Θρακη θέλοντας να τονώσουν το προσωπικό «πατριωτικό» προφίλ τους στους τούρκους ψηφοφόρους και συγχρόνως να κερδίσουν και την τελευταία ψήφο όσων μειονοτικών είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία και δραστηριοποιούνται στους Συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη.

Όμως στις φετινές εκλογές τιποτα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς διεξάγονται σε ένα βαθιά πολωμένο και διχαστικό κλίμα, όπου οι εντάσεις εχουν επιστρέψει στις ελληνοτουρκικές σχεσεις και η Τουρκία επιδιώκει να κανει επίδειξη δύναμης σε γειτονικές και μη χώρες, στοχοποιώντας εκείνους  τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

  • Σε ότι αφορά στην  Θράκη επιχειρήθηκε  το πρωτο διαστημα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η ηθική αρχικά εξόντωση  όσων  δεν υπάκουαν τις προσταγές του Τουρκικού Προξενείου και απομακρυνόντουσαν  από τους συλλόγους και οργανωσεις που ελέγχονται από το τουρκικο βαθύ κράτος.

Η μεταφορά της προεκλογικής καμπάνιας και των ενδοτουρκικών αντιθέσεων  στην Θράκη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων  και συγχρόνως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις διμερείς σχεσεις.

Η Αθηνα στις παρούσες συνθήκες δύσκολα μπορει να εγείρει θεμα απαγόρευσης  των προεκλογικών δραστηριοτήτων  στην Θρακη, καθως αυτοματως θα στοχοποιουνταν από την Αγκυρα, που ηδη εχει επιτεθεί εναντιον της Αυστριας και της Ολλανδίας, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κομμάτων στο έδαφος τους.

  • Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γερμανία ενώ ο ίδιος ο Ερντογαν παντως  φέρεται να προγραμματίζει μονο μια ομιλία στην Ευρώπη χωρις να είναι γνωστό σε ποια χώρα θα μεταβεί…

Η Αθήνα όμως μπορεί τουλάχιστον να λάβει μέτρα ώστε να περιορισθούν  στο ελάχιστο αυτές οι δραστηριότητες και παντως να μείνουν εντος πλαισίου που δεν θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Θρακη και στις ελληνοτουρκικές σχεσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: