Να είναι πιο συνετός στις δηλώσεις του, ζητά από τον Ερντογάν, το Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ




Το Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Επιμελητήριο της Σμύρνης, όπου ανέφερε «Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης είναι μια ένδειξη για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας. Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες την ώρα που υποχωρούσαν» επισημαίνει ότι “είναι γνωστό ότι ο κ.Ερντογάν εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία, επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε μια επικίνδυνα φιλοπολεμική ρητορική και πρακτική”.

“Αυτό που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα, ήταν να διαστρεβλώσει τόσο έντονα και επίσημα την ιστορική πραγματικότητα. Οι δηλώσεις του κ.Ερντογάν σε σχέση με την φωτιά που κατέστρεψε τη Σμύρνη προκαλούν τη μνήμη των αμέτρητων θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας, Ελλήνων και Αρμενίων, που είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είτε έχασαν την ζωή τους” τονίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας “γιατί ο κ.Ερντογάν μάλλον ξεχνάει ότι οι συνοικίες της Σμύρνης που κάηκαν ήταν κυρίως η ελληνική και η αρμένικη. Ξεχνάει ότι η τουρκική διοίκηση της Σμύρνης, μετά την κατάληψη της πόλης, είχε φροντίσει να αναρτηθεί η επιγραφή: «Σαχιλί ισλαμντίρ» (ισλαμικό ίδρυμα), σε κάθε τουρκικό κτίριο. (Όπως φυσικά συνέβη και το 1955 κατά τη διάρκεια των εκεί τουρκικών θηριωδιών στην Κωνσταντινούπολη.)Τα χαμόσπιτα του Τουρκομαχαλά της Σμύρνης, ήταν τα μόνα που δεν καιγόταν, κατά μαρτυρίες και ξένων παρατηρητών”.

Το Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ αναφέρει ακόμα ότι “έως τώρα η Τουρκία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό στο να αποδεχθεί την ευθύνη της για την καταστροφή της Σμύρνης. Είναι γνωστές οι φιέστες που στήνονται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, την επέτειο της «Μεγάλης Νίκης», δηλαδή της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου φανατισμένοι, υπό την ανοχή του κράτους, σφάζουν καρπούζια και τα ρίχνουν στην θάλασσα, αναπαριστώντας έτσι τον ελληνικό στρατό και τις χιλιάδες Ρωμιών, και όχι μόνο, που σφαγιάστηκαν από τον άτακτο στρατό του Κεμάλ”.

“Ελπίζουμε ότι ο κ.Ερντογάν θα θυμηθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «η ειρήνη με την Ελλάδα είναι πιο πολύτιμη από κάθε ειρήνη» και θα είναι από εδώ και πέρα πιο συνετός. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν ξεχνάμε το παρελθόν. Την ίδια στιγμή όμως η χώρα μας τείνει έμπρακτα και συνεχώς ένα χέρι φιλίας προς την Τουρκία, καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η συνεργασία και όχι η σύγκρουση. Ευελπιστούμε να μην επαναληφθούν παρόμοιες δηλώσεις σαν αυτές του κ.Ερντογάν σχετικά με την Σμύρνη” καταλήγει η ανακοίνωση.

30/04/2018 19:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: