Μοσκοβισί: Το Eurogroup θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις γύρω από την Ελλάδα




«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Σόφια.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.

Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: