Μικρό καλάθι παρά τις διαβεβαιώσεις της ιταλικής ΕΝΙ για το τεμάχιο 3 της κυπριακής  ΑΟΖ




Του Κώστα Βενιζέλου

Η κάθοδος στην Κύπρο της ηγεσίας της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, η συνάντηση που είχε  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τρεις σχεδόν μήνες μετά από το επεισόδιο που έχει προκαλέσει η Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν παρεμπόδισε τον περασμένο Φεβρουάριο το γεωτρύπανο της εταιρείας να προχωρήσει για έρευνες στο τεμάχιο 3.

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί το γεγονός ότι  στην Ιταλία δεν έχει σχηματισθεί ακόμη κυβέρνηση κι αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολιτικό κενό. Αυτό το δεδομένο δεν μπορεί παρά να επηρεάζει τις δράσεις της εταιρείας.  Οι εταιρείες αυτού του πεδίου δράσης και εμβέλειας διατηρούν στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις τους, με τις οποίες βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και διαβούλευση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσιμ έχει καταστήσει σαφές μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας θα συνεχιστεί κανονικά και πως το γεωτρύπανο θα επανέλθει στην περιοχή. Η ΕΝΙ δραστηριοποιείται, ως γνωστό, στα τεμάχια 2, 3, 8, 9, και 11, καθιστώντας την βασικό παίκτη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ανέφερε  στις δηλώσεις του ότι η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα και τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», παραπέμποντας στην τουρκική συμπεριφορά.

Οι δηλώσεις αυτές αν και ενθαρρυντικές, αρκούντως θετικές, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα. Κυρίως γιατί τότε, τον περασμένο Φεβρουάριο,  όταν το γεωτρύπανο της εταιρείας παρεμποδίστηκε από τουρκικές πολεμικές φρεγάτες επέλεξε να υποχωρήσει. Η ιταλική Κυβέρνηση  παρακολουθούσε την τουρκική προκλητικότητα να εκδηλώνεται εναντίον μιας εταιρείας συμφερόντων της χώρας της, χωρίς να κάνει οτιδήποτε. Σημειώνεται ότι τότε η Ιταλία βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία το καλύτερο σενάριο είναι να ισχύσουν όλα όσα είπε ο αξιωματούχος της ΕΝΙ. Αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο καθώς θα σημαίνει πως θα αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου. Καλύτερα, όμως να κρατάμε μικρό καλάθι καθώς το Φεβρουάριο οι Ιταλοί δεν κινήθηκαν όπως οι Γάλλοι με την ΤΟΤΑΛ. Και είναι σαφές πως δεν διαπιστώνεται σήμερα οποιαδήποτε διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού και των δεδομένων που οδήγησαν τότε στην υπαναχώρηση της ΕΝΙ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: