Μεγάλη ανησυχία για πυρκαγιές εκφράζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου




Δύσκολο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά τις πυρκαγιές, λόγω της ανομβρίας, της μεγάλης βλάστησης που παρατηρείται στην ύπαιθρο και την ξηρασία, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκο Τράγκολα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή και την έναρξη αρχές Μαΐου της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Τράγκολας είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πιθανών πυρκαγιών, οι οποίες θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ή της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινά θεωρητικά αρχές Μαΐου και επεκτείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου, και αυτό ακόμα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

«Στην ύπαιθρο παρατηρείται αρκετή βλάστηση, υπάρχει ανομβρία, ξηρασία και όλα αυτά τα στοιχεία μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Με αυτές τις συνθήκες προβλέπεται να έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι», σημείωσε.

Στατιστικά σε όλες τις χώρες, ασφαλώς και στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Τράγκολας, «το 92% με 93% των πυρκαγιών προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα». Ο βασικός στόχος είναι, τόνισε, η μείωση των πυρκαγιών και επεσήμανε ότι το 2017 σε σχέση με το 2016 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 10% στο συνολικό αριθμό των πυρκαγιών. Στόχος, είπε, είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, πάντα με τη συμβολή και την εργασία των πολιτών.

Ο κ. Τράγκολας είπε, επίσης, ότι ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Κοινότητες και προσπαθούν με τα Κοινοτικά Συμβούλια να δημιουργούν μια στενή συνεργασία, αποκλειστικά και μόνο για τα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών, εκπαιδεύοντας εθελοντικές ομάδες που διαθέτουν τα Κοινοτικά Συμβούλια αλλά και άλλοι φορείς οι οποίοι ως εθελοντικές ομάδες συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς αν θα αρχίσουν περιπολίες στην ύπαιθρο, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι ήδη όλα τα περίπολα, οι σταθμοί υπαίθρου και τα παρατηρητήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι στελεχωμένα.

«Βέβαια κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα κατά τις περιόδους κατά τις οποίες θα παρατηρούνται πολύ ψηλές θερμοκρασίες και θεωρούνται κρίσιμες χρονικές περίοδοι – όπως ασφαλώς στατιστικά και εμπειρικά ο Ιούνιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας- θα αυξηθούν τα περίπολα και θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποκλειστικά και μόνο για να έχουμε έγκαιρο εντοπισμό και έγκαιρη ανταπόκριση σε μέρος της πυρκαγιάς, συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες», σημείωσε.

Ο κ. Τράγκολας εξέφρασε την ευχή όλα να πάνε καλά «και να επαναλάβουμε μια αντιπυρική περίοδο ακόμα καλύτερη από ό,τι είχαμε την προηγούμενη χρονιά».

Όμως, τόνισε, «για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας τετρακόσια, γιατί συνεχώς υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μαζί με το Τμήμα Δασών και τις Επαρχιακές Διοικήσεις άρχισαν, όπως ανέφερε, μια σειρά συναντήσεων με τα Κοινοτικά Συμβούλια στην προσπάθεια να συνεργαστούν για θέματα πρόληψης των πυρκαγιών.

Μέχρι τις 17 Μαΐου, συνέχισε, θα έχουν ολοκληρώσει τις συναντήσεις τους σε κάποιες Κοινότητες σε όλες τις Επαρχίες.

«Ήδη με τη Λάρνακα έχουμε τελειώσει, θα ακολουθήσει η Λεμεσός και η Πάφος, όπου συνολικά θα έχουμε έξι συναντήσεις, θα δούμε γύρω στα 130 Κοινοτικά Συμβούλια για να ακούσουμε τα προβλήματα, να προσπαθήσουμε να μπορέσουμε να επιλύσουμε όποια προβλήματα πιθανόν να θέσουν ενώπιον μας οι Κοινοτάρχες».

Τόνισε περαιτέρω ότι «οι πολίτες, οι οποίοι διακινούνται στις περιοχές υπαίθρου είναι αυτοί από τους οποίους αναμένουμε να παίξουν δραστικό ρόλο στα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών».

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε, επίσης, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα παραλάβει επιπρόσθετα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των αγροτικών και αστικών πυρκαγιών, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του στόλου.

«Όλες οι χώρες της νοτίου Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίζουν προβλήματα με πυρκαγιές, όπως τα ζήσαμε πέρσι στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε σχέση με αυτές τις χώρες είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα την περσινή περίοδο», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα οποία με την συνδρομή και συνεργασία των Βρετανικών Βάσεων, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις έχουν δοκιμαστεί στην ετήσια άσκηση που διεξήγαγε η Πυροσβεστική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα στην Πάφο και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα», είπε.

«Έγινε προχθές μια σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην παρουσία Υπουργών, Επάρχων από όλες τις Επαρχίες, των προϊσταμένων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για θέματα ετοιμότητας , συντονισμού και συνεργασίας με απώτερο σκοπό την πρόληψη αλλά και καταστολή των πυρκαγιών», δήλωσε περαιτέρω.

Ο κ. Τράγκολας προειδοποίησε ότι «θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά».

Μακάρι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «να διαψευσθώ και θα είναι προς χαρά όλων μας και ιδιαίτερα εμένα που έχω την ευθύνη της ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αυτή την κατάσταση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε διακινείται στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού, εντοπίσει εστία πυρκαγιάς, μπορεί να επικοινωνήσει με το 112 ή το 199 ή το 1407 αν πρόκειται για δασική πυρκαγιά.

Έκανε, παράλληλα, έκκληση σε οποιονδήποτε καλέσει σε βοήθεια, να δίνει πολύ καλές πληροφορίες σε σχέση με την περιοχή της πυρκαγιάς, το τι καίγεται, αν φυσάει άνεμος στην περιοχή, να δίνει πληροφορίες για την προσβασιμότητα προς την περιοχή της πυρκαγιάς, και να βρίσκεται σε τόπο που να μπορεί να μιλήσει καθαρά και πάνω απ’ όλα να βρίσκεται μακριά από την πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Ανέφερε, τέλος, ότι είναι παρακινδυνευμένο να προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε χωρίς πυροσβεστικό μέσο να κατασβήσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα όταν φυσά άνεμος διότι όταν φυσά άνεμος τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και η πυρκαγιά αναπτύσσει κάποιες συμπεριφορές που έχουν σχέση με την κατεύθυνση του ανέμου, οπότε καθίσταται επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/04/2018 09:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: