Με το δείπνο επιβεβαιώθηκε το χάσμα: Αμφίβολο κατά πόσο ο Γκουτέρες θα κινηθεί στο Κυπριακό




Ρεπορτάζ HELLASJOURNAL.COM

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι, μετά το δείπνο στη Λευκωσία, επιβεβαιώθηκε ότι το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί παραμένει αγεφύρωτο και η προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον γίνεται πιο δύσκολη και περίπλοκη.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού θα διορίσει προσωπικό απεσταλμένο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, η γραπτή ενημέρωση που θα έχει από την αντιπρόσωπό του στην Κύπρο, την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενδέχεται να είναι καθοριστική για τις αποφάσεις του.

Αρχικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενδεχομένως θα προτιμήσει να αναθέσει στην νέα βοηθό ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις, την Αμερικανίδα Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, να διερευνήσει τις πιθανότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ανάλογα με τα συμπεράσματα της πιθανής αποστολής της στην Κύπρο, ίσως και στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Γκουτέρες θα αποφασίσει στη συνέχεια αν τελικά διορίσει ειδικό απεσταλμένο ή ειδικό σύμβουλο, στη θέση δηλαδή που κατείχε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Η κ. ΝτιΚάρλο όμως αναλαμβάνει επίσημα τα νέα καθήκοντά της την 1η  Μαΐου. Επομένως, όπως σημειώνεται, είναι αμφίβολο αν από τις πρώτες μέρες σ’ αυτή τη νευραλγική θέση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αποστολή στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γ.Γ θα πρέπει να δώσει έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό έως τα μέσα Ιουνίου και μετά να δώσει την καθιερωμένη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έως τις 10 Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη το μεσημέρι, ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο.

Όσον αφορά την πιθανότητα να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου στο Κυπριακό, για να διερευνήσει το έδαφος επανέναρξης των συνομιλιών, η κ. ΝτιΚάρλο, περιορίστηκε να πει ότι «θεωρητικά όλα είναι δυνατά».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι, όπως συνηθίζεται, ανακοινώνεται κάτι όταν «είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε». Ο κ. Ντουζαρίκ αναφέρθηκε και στη σύντομη ανακοίνωση του ΟΗΕ, που έγινε μετά το δείπνο στη Λευκωσία, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του ΓΓ να βοηθήσει όταν θελήσουν οι δυο πλευρές.

Τέλος, με αφορμή τοποθέτησή του (για άλλο ζήτημα) ότι «τα κράτη οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τα άλλα κράτη», ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τις καθημερινές παραβιάσεις στην Κύπρο. Ο κ. Ντουζαρίκ, εμμέσως πλην σαφώς, απέφυγε να σχολιάσει, κάνοντας αναφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: