Κορυφαίο θέμα η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στη Σόφια




Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης των 19 Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας την ερχόμενη Παρασκευή (27 Απριλίου) θα είναι το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα θεσμικά όργανα (η Koμισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ESM) θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη συνολική αναπτυξιακή της στρατηγική και οι Υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Θα εξετάσουν το τεχνικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το μηχανισμό προσαρμογής των αποπληρωμών χρέους σε σχέση με την ανάπτυξη για την Ελλάδα, ο οποίος είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαρτίου, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών προηγούμενων δράσεων της τρίτης αναθεώρησης, η οποία προετοίμασε το έδαφος για την έγκριση της τέταρτης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και την αποδέσμευση της πρώτης εκταμίευσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτό το τμήμα. Η Ευρωομάδα επίσης συμφώνησε να επιστρέψει στις τεχνικές εργασίες σχετικά με το μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και του πλαισίου μετά το πρόγραμμα

Αμέσως μετά η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Danièle Nouy, ​​θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2017 στην Ευρωομάδα και η πρόεδρος του Συμβουλίου Εκκαθάρισης, Elke König, θα ενημερώσει επίσης την Ευρωομάδα για τις τρέχουσες δραστηριότητες του συμβουλίου, όπως τακτικά γίνεται ανά δύο μήνες.

Τέλος το Eurogroup θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με τη δυναμική των μισθών ως μέσο μακροοικονομικής προσαρμογής στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η συζήτηση θα βασιστεί σε ένα σημείωμα της Κομισιόν και μια παρουσίαση από τον καθηγητή Tito Boeri, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, παραχώρησε συνέντευξη στην Agence Europe, στην οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι Εαρινές Σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οριστικό τέλος στη φημολογία περί παράτασης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Ο Επίτροπος τάσσεται, επίσης, υπέρ ενός ημι-αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει μετά τα μέσα Αυγούστου (ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου διάσωσης) τη βιωσιμότητά του – μέσω μέτρων ελάφρυνσης – σε συνάρτηση με την ανάπτυξη που θα καταγράφεται στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αναφέρει ότι “έχουν γίνει εκτενέστατες συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον με όλους τους φορείς. Και πιστεύω ότι υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης. Η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος. Όλος ο κόσμος νοιώθει την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις. Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση”.

Στην ίδια συνέντευξη και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνει ότι “τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη; Επίσης, πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή μία στρατηγική ανάπτυξης; Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης (των αποφάσεων)”.

Αλλά, τονίζει, “εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί – εάν, δηλαδή, οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους – το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο”.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, επισημαίνει ότι “χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση. Αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης. Ας πούμε ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αλλά ας μην επιστρέψουμε σε έναν «χειροκίνητο» μηχανισμό”.

Τέλος αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αναφέρει ότι “το ΔΝΤ είναι ένας αληθινός εταίρος εμπιστοσύνης και όλος ο κόσμος επιθυμεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τέλους. Είναι μία περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
24/04/2018 12:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: