Κινεζική “απειλή” μέσω Πακιστάν: Νέο ραντάρ “αντί-stealth”, για μαχητικά JF-17, από το Πεκίνο




Το μαχητικό JF-17, γνωστό ως FC-1 στην κίνα, που αποτελεί κοινό εγχείρημα με το Πακιστάν και υπηρετεί στην πακιστανική αεροπορία θα αποκτήσει το κινεζικό ραντάρ KLJ-7A APAR (Active Phased Array Radar) αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές του.

«Το νέο ραντάρ θα αναβαθμίσει δραματικά τις δυνατότητες του μαχητικού. Το μαχητικό θα μπορεί να «δει» σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να εντοπίσει εχθρικά αεροσκάφη πριν αυτό εντοπιστεί από αυτά ώστε να μπορεί να βάλλει και πρώτο εναντίον τους. Επίσης έχει μεγάλη αντοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές», ανέφερε Κινέζος τεχνικός.

Το ραντάρ αναπτύσσεται από τη Nanjing Research Institute of Electronics Technology, που αποτελεί τμήμα της κρατικής China Electronics Technology Group Corp. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή ραντάρ και έχει προμηθεύσει πάνω από 20 χώρες σε Ασία και Αφρική.

Το μαχητικό JF-17 είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος που αναπτύσσεται από κοινού από την Aviation Industry Corp of China και την Pakistan Aeronautical Complex. Το μαχητικό αποτελεί τη ραχοκοκαλιά τα πακιστανικής αεροπορίας και φαίνεται πως έχει αποκτηθεί και από τη Μιανμάρ.

Το νέο ραντάρ ίσως προσελκύσει νέους πελάτες καθώς θα προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες με λογικό κόστος. Οι Κινέζοι αναπτύσσουν μια νέα γενιά ραντάρ ικανών, κατ’ αυτούς, να εντοπίσει και αεροσκάφη stealth όπως το F-22.

Τα νέα ραντάρ όπως τα YLC-8B, SLC-7 και SLC-12, συνδυάζουν τον παραδοσιακό τρόπο μηχανικής ανίχνευσης με ενεργητική ανίχνευση δύο διαστάσεων ώστε να μπορούν να εντοπίζουν όχι μόνο μαχητικά stealth αλλά και drones και πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι που όχι μόνο τα προσφέρουν προς πώληση, αλλά προσφέρουν και ολοκληρωμένες λύσεις για την αεράμυνα.

defense-aerospace

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: