Καταγγελίες Δημοκρατικών εναντίον Προύιτ για ηθικό σκάνδαλο: Στήριξη από Τραμπ




Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν σήμερα το ολοένα και διογκούμενο ηθικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Σκοτ Προύιτ, τον επικεφαλής της Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA), ο οποίος κατηγορείται ότι ταξιδεύει υπερβολικά πολύ με χρήματα των φορολογουμένων κι ότι επωφελήθηκε από το χαμηλό ενοίκιο διαμερίσματος που ανήκει σε μια λομπίστρια.

Εδώ και μήνες, ο Σκοτ Προύιτ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολικά τα κυβερνητικά αεροσκάφη ή ταξιδεύει στην πρώτη θέση με τις τακτικές αεροπορικές εταιρείες. Το ταξίδι, για παράδειγμα, που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σύμβουλοί του και οι σωματοφύλακές τους στην Ιταλία για τη σύνοδο των υπουργών της G7 και μια ιδιωτική επίσκεψη στο Βατικανό στοίχισαν 120.000 δολάρια το προηγούμενο καλοκαίρι, μετέδωσε το CBS.

Από την πλευρά της η EPA διαβεβαιώνει ότι τα στελέχη της σέβονται απόλυτα τους εσωτερικούς κανονισμούς δαπανών. Εν μέσω επικρίσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον Σκοτ Προύιτ και τον καθησύχασε, όπως έγινε γνωστό σήμερα από έναν αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης.
«Σκοτ, κράτα το κεφάλι ψηλά. Συνέχισε να αγωνίζεσαι. Σε στηρίζουμε» είπε ο μεγιστάνας στον υπουργό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Σήμερα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι τηλεφώνησε επίσης στον Προύιτ για να επαναλάβει το μήνυμα του προέδρου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις προστίθενται σε άλλες που αφορούν υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ και οι Δημοκρατικοί σε μια επιτροπή ελέγχου του Κογκρέσου κατήγγειλαν τις «εξωφρενικές δαπάνες στις αεροπορικές μετακινήσεις» στελεχών της διοίκησης Τραμπ, αξιώνοντας τη διενέργεια ακροάσεων. Πάντως ο Σκοτ Προύιτ αποδοκιμάζεται έντονα από τους Δημοκρατικούς μετά την αποκάλυψη ότι πλήρωσε μονάχα 50 δολάρια τη νύχτα για να ενοικιάσει ένα τριάρι διαμέρισμα κοντά στο Καπιτώλιο, το οποίο ανήκει εν μέρει σε μία λομπίστρια της Ουάσιγκτον. Ο σύζυγος της λομπίστριας είναι επίσης πρόεδρος ενός μεγάλου γραφείου lobbying, ο πελάτης του οποίου πήρε τον περασμένο χρόνο το πράσινο φως από την EPA για έναν πετρελαιαγωγό.

Το γραφείο Williams & Jensen επισήμανε στους New York Times ότι δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση και η EPA αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Δυο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έγραψαν στον γενικό επιθεωρητή της EPA ζητώντας του να ξεκινήσει έρευνα, διότι όχι μόνο το ποσό των 50 δολαρίων την ημέρα ήταν κατώτερο των τιμών της αγοράς, αλλά ο Σκοτ Προύιτ δεν πλήρωνε παρά μόνο για τις νύχτες που περνούσε στο διαμέρισμα.

«Οι όροι (του μισθωτηρίου) ήταν σε τέτοιο βαθμό υπέρ του Προύιτ που ένα τέτοιο μισθωτήριο δεν υφίσταται καν στην αγορά για τους απλούς πολίτες» έγραψαν οι βουλευτές Τεντ Λιου και Ντον Μπέγιερ.

03/04/2018 19:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: